29. július, 2020Igehirdetések Márta, Márta, te sok mindennel törődöl bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

   Abban az időben Jézus és tanítványai betértek az egyik faluba. Egy Márta nevű asszony befogadta őt házába. Ennek nővére, Mária odaült az Úr lábához és hallgatta szavait.

   Márta meg sürgött-forgott a sok házi dologban. Egyszer csak megállt: „Uram – méltatlankodott –, nem törődöl vele, hogy nővérem egyedül hagy szolgálni? Szólj neki, hogy segítsen nekem.”

   Az Úr azonban így válaszolt: „Márta, Márta, te sok mindennel törődöl, és téged sok minden nyugtalanít, pedig csak egy a szükséges. Mária a jobbik részt választotta. Nem is veszíti el soha.”

                                                                                                 Lukács Evangéliuma 10, 38-42

   Az Egyházban fontos helye van a szerető szolgálatnak és a szemlélődésnek. Lázár testvérei, Márta és Mária a szolgálat különböző módozatait jelenítik meg. Ez nem azt jelenti, hogy a kettő nem lehet együtt, csak azzal is számolnunk kell, hogy különböző természetű, lelkületű emberek vannak. Márta túlzásba vitte a szolgálatot, miközben Mária figyelemmel kísérte Jézus tanítását.

   A túlzás ebben az esetben sem jó. A keresztény életben mindkét lelkületnek helyet kell biztosítani. Nem lehet szolgálatunk eredményes, ha nem járja át az imádság lelkülete. A túlzott munka szolgalelkűségbe torokollik, leterheli az életünket. Az ima nélküli élet pedig elfásulttá tesz minket.

   Jézus megdicséri Mária szerető figyelmességét. A munkára később is lesz ideje. De ezek az egyedi alkalmak fontosabbak számára, mint a hétköznapi robotolások. Máriához hasonlóan meg kell találjuk a belső egyensúlyát a szerető szolgálatnak és a szemlélődésnek, mert másképpen elsekélyesedik az életünk.

   Szent Benedek pontosan ennek volt az élő megtestesítője, és ezt a szellemiséget hagyta az Egyházra és a bencésekre. Imádság és munka együtt kell járjanak. Szent Benedeknek köszönhetően Európa lelkileg, szellemileg és testileg fejlődött és virágzott. Az ima fegyelme nélkül technokráciába fulladt volna az emberi törekvés. A munka elhanyagolásával pedig üres ideológia maradt volna a tanítás és az imádság.

Ft. Ráduly István Zsolt, Kőhalom

Keresés a honlapon…
Olvass tovább…