23. július, 2021Igehirdetések Maradjatok bennem bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Abban az időben Jézus ezt mondta tanítványainak:

    Én vagyok az igazi szőlőtő, Atyám a szőlőműves. Minden szőlővesszőt, amely nem hoz gyümölcsöt bennem, lemetsz rólam, azt pedig, amely gyümölcsöt hoz, megtisztítja, hogy még többet teremjen. Ti már tiszták vagytok a tanítás által, amelyet hirdettem nektek. Maradjatok bennem, akkor én is bennetek maradok. Miként a szőlővessző nem hozhat gyümölcsöt magától, ha nem marad a szőlőtőn, úgy ti sem, ha nem maradtok bennem.

    Én vagyok a szőlőtő, ti a szőlővesszők. Aki bennem marad, és én őbenne, az bő termést hoz. Mert nélkülem semmit sem tehettek. Aki nem marad bennem, azt kivetik, mint a szőlővesszőt, és elszárad. Összeszedik, tűzre vetik és elégetik. Ha bennem maradtok, és szavaim is bennetek maradnak, akkor bármit akartok, kérjétek, és megkapjátok. Azáltal dicsőül meg Atyám, hogy bő termést hoztok, és a tanítványaim lesztek.

János Evangéliuma 15, 1-8

      Jézus a vele való szoros kapcsolatot a szőlőtő és a szőlővessző hasonlatával szemlélteti. Az ószövetségben a szőlő Izrael jelképe. Az újszövetségi nép új szőlője Krisztus. Az sem véletlen, hogy Jézus a szőlőnek a gyümölcsét, a bort használta fel saját vérének a bemutatására. A bor Isten ajándéka. A tanítványok a szőlővesszők szerepét töltik be. Nem ők az élet alapjai, hanem annak továbbadói, Krisztus fényét, világosságát közvetítik tovább a világnak. Az apostolokat biztosítja arról, hogy nem fognak leválni Róla. A száraz ágak elégetése a nagypénteki improperiában is szerepel. A száraz ágak elégetése arra emlékeztet minket, hogy nem maradhatunk terméketlenek, hiszen bőséges termésre lettünk teremtve. Persze nem arról van szó, hogy mindenki Krisztustól függetlenül kell termést hozzon, hiszen csakis rajta keresztül hozhatjuk meg azt.

      Jézus saját életével dicsőítette meg az Atyát, tanítványai is hasonló módon kell eljárjanak. Krisztus az apostolok iránti szeretetét Istentől mintázta le. Azzal a szeretettel közelít hozzájuk, amelyet az Atyánál tapasztalt meg.

      Krisztus öröme majd csak a feltámadás után lesz teljes az apostolok életében, ugyanúgy részesülünk mi is belőle.

Ft. Ráduly István Zsolt, Kőhalom