13. július, 2021Igehirdetések Már régen bűnbánatot tartottak volna bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Jézus egyszer így korholta azokat a városokat, amelyekben a legtöbb csodát tette, és mégsem tartottak bűnbánatot:

Jaj, neked, Korozain! Jaj, neked, Betszaida! Ha Tiruszban és Szidonban történtek volna azok a csodák, amelyek nálatok történtek, már régen bűnbánatot tartottak volna, szőrzsákba öltözve és hamuba ülve. Mondom nektek: Tirusz és Szidon városának tűrhetőbb sorsa lesz az ítélet napján, mint nektek.

És te, Kafarnaum! Azt hiszed, az égig emelkedel? A pokolba süllyedsz. Ha Szodomában történtek volna a nálatok történt csodák, mind a mai napig fennállna.

Azt mondom nektek: Szodoma földjének tűrhetőbb sorsa lesz az utolsó ítélet napján, mint neked, Kafarnaum.

Máté Evangéliuma 11, 20-24

   Korozain és Betszaida városok mára romokban hevernek. Beigazolódott Jézus jövendölése, hogy ezek a városok meg fognak szűnni. Mindkét város a Genezáreti-tó mentén feküdt. Korozain mára nemzeti archeológiai park, Betszaida pedig idővel a feledésbe merült, 1998-tól lett újra ismertté.

   Ferenc pápa felhívja a figyelmünket, hogy néha mi is úgy viselkedünk, mint a fent említett városok lakói. Nem veszünk tudomást Jézus szeretetéről, hitünk csak szokáshoz hasonlít, olyan mint egy ünneplő ruha, amelyet alkalom adtán magunkra veszünk, utána pedig levetjük. Ez a fajta kereszténység bántó Jézus számára. Sokan beleszülettek a kereszténységbe minden nehézség nélkül, ezért szinte azt lehet mondani, hogy megszokták a kereszténységüket. Olyan mint egy kis kereszténység szenteltvízzel leöntve.

   Újra kell kérjük a kegyelmet, hogy öntudatos keresztények legyünk, akik nem csak alalkalom adtán találkoznak Jézussal a templomban, hanem magukkal viszik a hétköznapi életünkbe is. Kérjünk bátorságot, hogy a szívünkben hordozzuk Krisztust.

   Hitünk nem csak a vasárnapjainkat, ünnepnapjainkat kell áthassa, hanem egész emberi létünket. Ideje levetni a hagyományos kereszténységet, és elindulni a szűk ösvényen, amelyen közelebb kerülhetünk Krisztushoz. 

Ft. Ráduly István Zsolt, Kőhalom