> Már csak rövid ideig vagyok veletek - Imalánc.ro
 
15. május, 2022Igehirdetések Már csak rövid ideig vagyok veletek bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Abban az időben amikor az áruló Júdás kiment a teremből, Jézus beszélni kezdett: „Most dicsőül meg az Emberfia, s az Isten is megdicsőül benne.

a helyi egyházközösségekkel, hogy csak akkor maradhatnak fenn, ha kapcsolatban vannak egymással.

Ha Isten megdicsőül benne, Isten is megdicsőíti őt saját magában, sőt hamarosan megdicsőíti.

Fiaim, már csak rövid ideig vagyok veletek. Új parancsot adok nektek: Szeressétek egymást! Amint én szerettelek titeket, úgy szeressétek ti is egymást. Arról tudják majd meg, hogy tanítványaim vagytok, hogy szeretettel vagytok egymás iránt.”

János Evangéliuma 13,31-33a.34-35

Az apostoli szeretet művei Pünkösdkor kezdődtek el. Szent Pál első apostoli útjának végén megalapítja az Egyházon belüli hierarchiát. Megérteti a helyi egyházközösségekkel, hogy csak akkor maradhatnak fenn, ha kapcsolatban vannak egymással. A szentírás sorai Isten szerető leveleit tartalmazzák. Szent Mechtild 1290-ben kezdődő súlyos bénaságát kilenc évig vieselte türelemmel. Egyetlen panasza volt: most mi lesz a szegényekkel. Palotti Szent Vince szerette a szegényeket. Egy fagyoskodó embernek odaajándékozta a kabátját. Mivel enélkül ült be a gyóntatószékbe tüdőgyulladást kapott és 1850-ben meghalt.

Thomas Merton szerint szeretetünk mértéke elvileg végtelen, mert Isten irántunk való szeretete szabja meg, az pedig végtelen. Konkrét valóságában pedig Isten Krisztuson keresztül mutatta meg irántunk való szeretetét. Jézus utolsó vacsorai beszédében végrendeletként a szeretetet hagyta apostolainak. Saját magát állította a szeretet mércéjévé, ugyanakkor a szeretetet a leghősiesebb gesztusnak tartotta. Nem a feltűnő, látszatos cselekedetekre gondolt, hanem azokra az apró jótettekre, amelyeket a szeretet irányít.

Ft. Ráduly István Zsolt, Kőhalom