16. november, 2021Igehirdetések Ma üdvösség köszöntött erre a házra bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva


Abban az időben: Jézus Jerikó városán haladt át. Élt ott egy Zakeus nevű gazdag ember, aki a vámosok feje volt. Szerette volna látni és megismerni Jézust, de a tömeg miatt nem láthatta, mert alacsony termetű volt. Így hát előrefutott, felmászott egy vadfügefára, hogy láthassa, mert Jézusnak arra kellett elhaladnia.

Amikor Jézus odaért, felnézett és megszólította: „Zakeus, gyere le gyorsan, mert ma a te házadban kell megszállnom.”
Erre ő sietve lejött, és örömmel fogadta Jézust. Akik ezt látták, méltatlankodva megjegyezték: „Bűnös embernél száll meg.”

Zakeus azonban odaállt az Úr elé, és így szólt: „Nézd, Uram, vagyonom felét a szegényeknek adom, és ha valakit valamiben megkárosítottam, négy annyit adok helyette.”

Jézus kijelentette: „Ma üdvösség köszöntött erre a házra, hiszen ő is Ábrahám fia. Az Emberfia azért jött, hogy megkeresse és üdvözítse, ami elveszett.

Lukács evangéliuma 19, 1-10

   Zakeust gyűlölte a nép, mert a rómaiak barátja, a vámosok fejedelme volt. Alacsony termete is megnehezítette a másokkal való felhőtlen társalgást. Mivel nagy ismeretségi hálózata volt, hamar értesült a Mester érkezéséről Jerikó határában. A vámosok másik nagy központja Kafarnaum volt. Jerikó igen nagy kereskedelmi hálózattal rendelkezett. A nép támadás idején a Holt-tenger menti vádik barlangjaiba menekültek. Egy ilyen kulturálisan gazdag városban élt és vámot szedett Zakeus.

   Valami megérintette Jézus személyének leírásából, a róla szóló híresztelésekből. Valószínű hallott a vak meggyógyításának a csodájáról. Végre egy olyan emberrel találkozott, aki nem hivatali okokból kereste fel a várost. Jézus közvetlensége, azt az érzést kelti fel benne, mintha egy régi barátjával találkozik újra. De honnan ismeri a nevét, hiszen Fülöpöt is a fügefa árnyékában látta meg?

   Nem tud ellenállni a meghívásnak, hanem leszáll a biztonságosnak tűnő fügefáról és vállalja az ismeretlennel való kalandot. A körülötte álló nép azonban méltatlankodik miatta, hiszen a nép ellenségének tartották. Jézus ismét dacol a nép akaratával, a megszokások, és előítéletek kusza hálózatával.

   Zakeus válasza felér egy csodával. Nem szabadkozik, nem hivatkozik valamilyen sürgős feladatra, hanem felvállalja a Mesterrel való találkozást. Tudja, hogy személye miatt elmarasztalják a Mestert, de nem törődik a nép véleményével, elmarasztaló ítéletével. Ebben áll jellemének a nagysága. Már a hosszú évek során megtanulta, hogy ne vegye fel a rosszmájú kritikákat, a megbélyegezéseket. Most már van embere, aki nevén szólítja, és visszaadja emberi méltóságát, amelyet évek óta pénzre cserélt.

   És milyen nagy volt az öröm Zakeus házában, mert bűnös létére fogadhatta a Megváltót. A Megváltó jelenléte, közvetlensége a jobbik én-jét hozta a felszínre. Most már van, aki elfogadja olyannak, amilyen. Nem kell kedveskedjen, színészkedjen ennek az embernek a jelenlétében, mert feltétel nélkül elfogadja, barátjává fogadja.

   A történet happy end-el végződik. Zakeus megtér és ismét szabad lesz. Megtapasztalja, hogy nincs szüksége a felhalmozott vagyonára, ahhoz, hogy boldogabb, szebb lehessen az élete. 

Ft. Ráduly István Zsolt, Kőhalom

Keresés a honlapon…