15. február, 2021Igehirdetések Lelke mélyéből felsóhajtott bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

   Egy alkalommal farizeusok mentek Jézushoz, és vitatkozni kezdtek vele. Égi jelet kértek tőle, mert próbára akarták tenni.

   Ő lelke mélyéből felsóhajtott, és így szólt: „Miért akar jelet ez a nemzedék? Bizony mondom nektek: ez a nemzedék nem kap semmiféle jelet.”

   Ezzel otthagyta őket. Ismét hajóba szállt, és átkelt a Galileai-tó túlsó partjára.

                                          Márk Evangéliuma 8,11-13

   Néhányan Istentől jelet követelnek, hogy mutassa meg magát. Amikor az ember kétségbeesik akkor hajlamos Istent is próbára tenni. Azt akarja, hogy Isten itt és most tegyen csodát, ellenkező esetben szakít Vele. Istent nem lehet saját érdekeink és szeszélyeink alá rendelni. Inkább mi kellene, hogy az Ő akaratához igazodjunk.

   A farizeusok csodálatos látványt kérnek Jézustól, de nem kapják meg, mert saját kíváncsiságukat akarják kielégíteni. Nem a hittől megérintve kérik Őt, hanem csak szenzációshajhászásukat akarják kielégíteni. Mint más esetben is Jézus átlát a gondolataik, szándékaik mögé. Tudja, hogy tiszta fölösleges itt csodát tenni, mert hiányzik a csoda lényege, a hit. Igaz, hogy a csoda szerepe a hit élénkítése, de nem tudja helyettesíteni, felülírni azt.

   Isten mindennapos csodáit az apró dolgokban rejtette el. Egy szép napkeltében, a rügyező fákban, a minket körülvevő emberekben, az Oltáriszentségben. Nem mutatja meg készen, hanem nekünk is keresnünk, kutatnunk kell ezeket a csodákat.

   Jézus nem ad más jelet, mint Jónás próféta jelét, aki a megtérésre hívta meg az embereket, Ninive lakóit. A megtérés a hit csodája. Ha az ember a saját feje szerint él, akkor nem tudja észrevenni Isten csodáit. Csak az Isten akaratában megnyugvó, mindeneket elfogadni kész személy képes észrevenni azokat a csodákat, amelyeket Isten elrejtett a lelkében, életében. A csoda olyan, mint a kincs, amelyet keresni kell, fel kell fedezni. Ennek érdekében ki kell mozduljunk komfortzónánkból, és arra kell törekedjünk, hogy mindenben Isten szent akaratát teljesítsük.

Ráduly István Zsolt, Kőhalom

Keresés a honlapon…
Olvass tovább…