9. szeptember, 2021Igehirdetések Legyetek tehát irgalmasok, amint Atyátok is irgalmas bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Jézus a hegyi beszédben így szólt tanítványaihoz:

„Nektek, akik hallgattok engem, ezt mondom: Szeressétek ellenségeiteket, tegyetek jót azokkal, akik gyűlölnek titeket.

Azokra, akik átkoznak titeket, mondjatok áldást, és imádkozzatok rágalmazóitokért. Ha arcul üt valaki, tartsd oda a másik arcodat is. Annak, aki elveszi köntösödet, add oda a ruhádat is. Mindenkinek, aki kér tőled, adj, és aki elviszi, ami a tied, attól ne kérd vissza. Úgy bánjatok az emberekkel, ahogy szeretnétek, hogy veletek is bánjanak.

Mert ha csak azokat szeretitek, akik titeket is szeretnek, milyen jutalmat várhattok érte Istentől? Hisz a bűnösök is szeretik azokat, akik őket szeretik. Ha csak azokkal tesztek jót, akik veletek is jót tesznek, milyen jutalmat érdemeltek? Hisz ezt a bűnösök is megteszik. Ha csak a visszafizetés reményében adtok kölcsönt, milyen hálára számíthattok? A bűnösök is kölcsönöznek a bűnösöknek, hogy ugyanannyit kapjanak vissza.

Szeressétek inkább ellenségeiteket: tegyetek jót, adjatok kölcsön, és semmi viszonzást ne várjatok. Így nagy jutalomban részesültök, és fiai lesztek a Magasságbelinek, hisz ő is jóságos a hálátlanok és a gonoszok iránt. Legyetek tehát irgalmasok, amint Atyátok is irgalmas.

Ne mondjatok ítéletet senki fölött, s akkor fölöttetek sem ítélkeznek. Ne ítéljetek el senkit, s akkor titeket sem ítélnek el. Bocsássatok meg, és nektek is megbocsátanak. Adjatok, és akkor ti is kaptok. Jó, tömött, megrázott és túlcsorduló mértékkel mérnek öletekbe. Mert amilyen mértékkel ti mértek, olyannal mérnek majd nektek is.”

Lukács Evangéliuma 6, 27-38

      Jézus a hegyi beszéd után gyakorlati következtetéseket vont le hallgatóinak. Az isteni irgalmasságról szóló tanítását gyakorlati szempontból közelítette meg. Az ellenség szeretetének a parancsolatában újat mond: nemcsak a honfitársainkat, sorstársainkat kell szeressük, hanem az ellenségeinket is. Az ellenségeskedés, a gyűlölet nem fér össze a jézusi élettel. Pontosan ezért egy keresztény életében nincs helye a gyűlöletnek, a haragtartásnak.

      A negatív szeretet-parancsot Jézus pozitívan közelíti meg: amit szeretnétek, hogy veletek tegyenek, azt tegyétek másokkal. Mennyire finomabb megközelítése ez a szeretet-törvénynek, nem valamit megtilt, hanem tevékeny szeretetre hív meg minket. Az ellenség szeretete nyilvánvaló jele lesz az Istennel való szövetségünknek. Mivel Isten az irgalmasság Atyja, ezért fiaitól elvárja, hogy hasonló módon gondolkodjanak, beszéljenek, cselekedjenek. Ha megbocsátunk, áldást mondunk ellenségeinknek, akkor Isten kegyelme megmarad bennünk.

      Lelkünk nyitottsága ajándékoz meg bennünket Isten igyenes ajándékaival. Mivel igazából semmi sem a miénk, hanem Istentől kaptuk ajándékba, ezért amikor másoknak ajándékot adunk, segítünk, akkor Isten iránti hálánkat, nagylelkűségünket fejezzük ki. Jézus az adok-kapok logikáját átváltoztatja a nagylelkűség logikájává: amilyen mértékkel adsz, olyan mértékkel fogsz kapni Istentől.

Ft. Ráduly István Zsolt, Kőhalom

Keresés a honlapon…
Olvass tovább…