30. november, 2020Igehirdetések No comments

   A Galileai-tenger mentén járva meglátott két testvért: Simont, akit Péternek is neveznek, és Andrást, a testvérét. Éppen hálót vetettek a tengerbe, mert halászok voltak. Így szólt hozzájuk: „Kövessetek engem, és én emberek halászává teszlek titeket!” Erre azok otthagyták hálóikat, és követték őt.

   Amint onnan továbbment, meglátott másik két testvért is: Zebedeus fiát, Jakabot és testvérét, Jánost. Apjukkal, Zebedeussal a hálóikat javították a csónakban. Őket is elhívta. Ők is otthagyták a csónakot és az apjukat, és követték őt.

                                         Máté Evangéliuma 4, 18-22

   Az apostolok meghívása egy fontos pillanat Jézus életében. A meghívás közvetlenül a pusztai megkísértés után történik. Jézus előbb legyőzi az ősi ellenséget, ezzel irányt mutatva küldetésének, de azoknak is, akik később csatlakozni fognak Hozzá. A halászat, illetve a pásztorkodás nagy kihívásokat rejtő szakmák. Jézus új értelmet ad a halászatnak. A kép, amelyet használ valószínű már a köznyelvben használatos formula volt. A halász hasonlata sokkal többet fejez ki az apostolok feladatáról, mert magában hordozza a missziózást.

   Az első meghívottak halászok, az első páros András és Péter, a másik Jakab és János. Jézus radikális elköteleződést kér a követőitől, ez ellentmond annak a tanításnak, amelyben az idős szülők gondozásáról tanít.

   Az egyszerű sorból származó meghívottak jelkép értékűek. Bárki csatlakozhat Jézus tanítványai közé, aki meghallotta a hívó szót és vállalni tudja a Krisztus-követés feltételeit.

   Ma is szüksége van az Egyháznak emberhalászokra, akik segítik Jézust missziós feladatában. Ez a feladat néha kockázatokkal, a siker bizonytalan kimenetelével jár. Ennek ellenére Jézus mindig megadja a szükséges kegyelmeket  követőinek. Kérjük továbbra is a halászok Urát, hogy küldjön minél több emberhalászt az élet tengerébe.

Ráduly István Zsolt, Kőhalom