23. március, 2021Igehirdetések Kezdettől fogva az vagyok, amit mondok is nektek bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

   A Sátoros-ünnep alkalmával Jézus így beszélt a farizeusokhoz: „Én elmegyek, és ti hiába kerestek, mert meghaltok bűneitekben. Ahová én megyek, oda ti nem jöhettek.”

   A zsidók erre tanakodni kezdtek: „Csak nem akarja megölni magát, hogy ezt mondja: »Ahová én megyek, oda ti nem jöhettek?«”

   Jézus így folytatta: „Ti innen alulról vagytok, én felülről vagyok. Ti ebből a világból vagytok, én nem ebből a világból vagyok. Azért mondtam nektek, hogy meghaltok bűneitekben, mert nem hiszitek el rólam, hogy ki vagyok: ezért kell meghalnotok bűneitekben.”

   Erre megkérdezték: „De hát ki vagy te?”

  Jézus azt válaszolta: „Kezdettől fogva az vagyok, amit mondok is nektek. Sokat kellene még beszélnem rólatok, és ítéletet mondanom felettetek, mert aki engem küldött, igazmondó; én pedig azt hirdetem a világnak, amit tőle hallottam.” De azok nem értették meg, hogy az Atyáról beszél nekik.

   Végül Jézus azt mondta nekik: „Ha majd felemelitek (a kereszten) az Emberfiát, akkor megtudjátok, hogy én vagyok, és hogy semmit nem teszek önmagamtól, hanem azt hirdetem, amit Atyámtól tanultam. Aki küldött engem, az velem van, és nem hagy magamra, mert én mindig azt cselekszem, amiben ő tetszését találja.”

   E szavak után sokan hittek Jézusban.

                                                         János Evangéliuma 8, 21-30

   Jézus beszédében kihangsúlyozza a farizeusoknak, hogy más dimenzióból érkezett. Nem értették meg előadását, mert nem értették Jézus életének a lényegét. Hatalma, élete nem emberektől származott, hanem az Istentől. Elmeneteléről jövendöl, amelyet ismét nem érthetnek meg, mert sajátos módon fog történni. Beszéde vádat is tartalmaz, amelyben a hitetlenséget ítéli el. Jézus elutasítása gyakorlatilag az igazi élet elutasítása. Nem akarja továbbra is tisztázni nekik kilétét. Belelát beszélgetőtársainak a gondolataiba, érdeklődésük nem őszinte, hanem kötekedő, kétkedő megfontolásból születik.

   Még nem sejthetik, hogy Jézus elmenetele a kereszten fog elkezdődni. Még csak el se merik képzelni, hogy gyilkos tervük, gonosz gondolataik majd életre kelnek.

   Mostani beszédét siker koronázza. Az emberek megérezték, hogy nem egy újabb politikai vezérről, álmodozóról, szélhámosról van szó, hiszen olyan szavakat, kifejezéseket használt, amelyeknek még nem volt előzményük. Akik hisznek, azok a farizeusok ellentétévé válnak. Van egy hívő tábor és egy hitetlen. Akik szívből keresték Istent, azok felismerték Krisztusban a Messiást, akik saját elképzelésieket, terveiket szőtték nem tudtak az apró sejtető részletekre figyelni. Annyira bezárkóztak a saját hagyományukba, hogy már Istentől sem fogadtak el semmilyen új tanítást, új tervet.

Ft. Ráduly István Zsolt, Kőhalom