15. május, 2021Igehirdetések Kérjetek, és kaptok, hogy örömötök teljes legyen bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
   Búcsúbeszédében Jézus így szólt tanítványaihoz:

Isten megadja a közösség lelki békéjét, ha kiengesztelődünk Vele és testvéreinkkel. Isten tudja, hogy mire van szükségünk mielőtt még kérnénk, de azt akarja, hogy mi is hozzájáruljunk ajándékának a megvalósításához.

   Bizony, bizony, mondom nektek: Bármit kértek majd az én nevemben az Atyától, megadja nektek. Mindeddig semmit sem kértetek az én nevemben. Kérjetek, és kaptok, hogy örömötök teljes legyen!

   Ezeket hasonlatokban mondtam nektek. Eljön az óra, amikor már nem hasonlatokban szólok, hanem nyíltan beszélek az Atyáról.

   Azon a napon majd az én nevemben kértek, és nem mondom azt nektek, hogy én kérem értetek az Atyát. Hiszen az Atya szeret titeket, mivel ti is szerettetek engem, és hittétek, hogy az Istentől jöttem.

   Eljöttem az Atyától és a világba jöttem. Most elhagyom a világot, és visszatérek az Atyához.

                                          János Evangéliuma 16, 23b-28

   Vajon mi okozza a tanítványokban az örömöt? Jézus búcsúzik, ezért nem aktuális örömről beszélni. Az öröm a mondottak alapján ajándék. Istentől kapjuk a Fiú által. Az emberek több mindennek tudnak örvendeni, de általában rövid ideig sikerül megatartani azt. Jézus egy tartós örömről beszél. Ha az üldöztetéseket vesszük figyelembe, akkor a kitartás, a Krisztus melletti tanúskodás és hűség lesz ennek az örömnek az oka. A tanítványok meg fogják tapasztalni a kitartás jutalmát. Amikor komoly terveket építünk életünkbe, és azok megvalósításáért sokáig taposunk, akkor a terv befejezésekor elégtételt, örömet érzünk.

   Ehhez kapunk segítséget Jézustól, aki arra biztat, hogy ne legyünk fukarok a kérésben, hanem merjünk kérni. Ennek első feltétele a bizalom Isten segítségében. Lehet, hogy nem a terveink szerint fog sikerülni, de az még nem jelenti azt, hogy Isten nem hallgatta meg imánkat. Isten megadja a közösség lelki békéjét, ha kiengesztelődünk Vele és testvéreinkkel. Isten tudja, hogy mire van szükségünk mielőtt még kérnénk, de azt akarja, hogy mi is hozzájáruljunk ajándékának a megvalósításához.

   Jézus Atyához való visszatérésével megmutatja, hogy mi az életünk végső célja. Nekünk is oda kell mennünk, ahová Jézus már előrement.

Ft. Ráduly István Zsolt, Kőhalom

Keresés a honlapon…
Olvass tovább…