17. június, 2020Igehirdetések No comments

   Jézus a hegyi beszédben ezt mondta tanítványainak:

   Vigyázzatok! Jótetteitekkel ne hivalkodjatok az emberek előtt, mert így a mennyei Atyától nem kaptok értük jutalmat.

   Amikor tehát alamizsnát adsz, ne kürtöltess magad előtt, mint a képmutatók teszik a zsinagógákban és az utcákon, hogy dicsérjék őket az emberek! Bizony, mondom nektek, ezzel már meg is kapták jutalmukat. Amikor tehát alamizsnát adsz, ne tudja bal kezed, mit cselekszik a jobb kezed, hogy adományod rejtekben legyen, és akkor Atyád jutalmaz meg érte, aki lát téged a rejtekben is.

   Amikor pedig imádkoztok, ne legyetek olyanok, mint a képmutatók, akik szeretnek az emberek szeme láttára a zsinagógákban és az utcasarkokon állva imádkozni! Bizony, mondom nektek, már meg is kapták jutalmukat. Amikor imádkozol, menj be a szobádba, és zárt ajtó mögött, a rejtekben imádkozzál Atyádhoz! Atyád, aki a rejtekben is lát, megfizet neked.

   Amikor böjtöltök, ne legyetek komorak, mint a képmutatók! Keserű arcot mutatnak, hogy az emberek meglássák rajtuk a böjtölést. Bizony, mondom nektek, ezzel már meg is kapták jutalmukat. Amikor tehát böjtölsz, illatosítsd be hajadat és mosd meg arcodat, hogy az emberek ne vegyék észre böjtölésedet, csak Atyád, aki a rejtekben jelen van! Atyád, aki a rejtekben is lát, megfizet neked.

                                                                     Máté Evangéliuma 6, 1-6.16-18

   Jézus bizonyos vallásos magatartásformákkal nem értett egyet. Három témát tömörít egybe. Ma is látni, találkozni olyan jótékonykodó szervezetekkel, alapítványokkal, amelyek a segítség fejében elvárják, hogy köszönetet mondjunk nekik. Ezzel még nem volna gond, de ha véletlenül elmarad a köszönet, akkor derül ki, hogy egyesek a reklám helyeként akarják jótékonykodásukat felhasználni. Jézus korában is létezhettek nagylelkű adakozók, de egyesek cserébe kikérték maguknak az első helyeket, és az általános elismerést. Az igazi adakozónak a megajándékozott öröme jelenti az elégtételt. Ezzel értésére adja a másiknak, hogy valóban együtt tud érezni vele, osztozni tud sorsában. A nagylelkű adakozó már rég megértette, hogy minden jó felülről érkezik.

   A másik igen fontos téma az imádság. Arra figyelmeztet bennünket, hogy kerüljük a mantra alapú, sokat ismétlődő szövegeket. Isten egyszerű szavakból is megérti, mi az amire szükségünk van, és ha jónak látja, akkor meg is adja azt.

   A böjtölés nem volt szigorúan szabályozva. Ebben mindenkinek szabad mozgása volt, csak a kiengesztelődés napján tartottak böjtöt. A böjt akkor éri el célját, amikor nagyobb szeretetre, emberségre vezet, másképpen csak fakírkodás, önsanyargatás. A böjt célja, hogy közelebb kerüljünk Istenhez és embertársainkhoz.

Ráduly István-Zsolt – Kőhalom

 

Keresés a honlapon…
Olvass tovább…