> Jótetteitekkel ne hivalkodjatok az emberek előtt - Imalánc.ro
 
15. június, 2022Igehirdetések Jótetteitekkel ne hivalkodjatok az emberek előtt bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Jézus a hegyi beszédben ezt mondta tanítványainak: Vigyázzatok! Jótetteitekkel ne hivalkodjatok az emberek előtt, mert így a mennyei Atyától nem kaptok értük jutalmat.

Amikor tehát alamizsnát adsz, ne kürtöltess magad előtt, mint a képmutatók teszik a zsinagógákban és az utcákon, hogy dicsérjék őket az emberek! Bizony, mondom nektek, ezzel már meg is kapták jutalmukat.

Amikor tehát alamizsnát adsz, ne tudja bal kezed, mit cselekszik a jobb kezed, hogy adományod rejtekben legyen, és akkor Atyád jutalmaz meg érte, aki lát téged a rejtekben is.

Amikor pedig imádkoztok, ne legyetek olyanok, mint a képmutatók, akik szeretnek az emberek szeme láttára a zsinagógákban és az utcasarkokon állva imádkozni! Bizony, mondom nektek, már meg is kapták jutalmukat. Amikor imádkozol, menj be a szobádba, és zárt ajtó mögött, a rejtekben imádkozzál Atyádhoz! Atyád, aki a rejtekben is lát, megfizet neked.

Amikor böjtöltök, ne legyetek komorak, mint a képmutatók! Keserű arcot mutatnak, hogy az emberek meglássák rajtuk a böjtölést. Bizony, mondom nektek, ezzel már meg is kapták jutalmukat. Amikor tehát böjtölsz, illatosítsd be hajadat és mosd meg arcodat, hogy az emberek ne vegyék észre böjtölésedet, csak Atyád, aki a rejtekben jelen van! Atyád, aki a rejtekben is lát, megfizet neked.

Máté Evangéliuma 6,1-6.16-18

Isten a vidám adakozókat szereti. Jézus szembe állítja a farizeusi magatartást a szívből jövő, őszinte magatartással. Továbbá az adakozó boldog öntudat-talanságára hívja fel a figyelmünket: „ne tudja a bal kezed, mit tesz a jobb kezed.” (Mt 6, 3)

Az őskeresztényeknél természetes szokás volt, hogy az idegent, vándort befogadták az otthonukba, mert benne mindig Krisztust fedezték fel. Ezt a szokást az ókori görögök is gyakorolták, tehát nem kell kereszténynek lennie valakinek ahhoz, hogy gyakorolja az irgalmasság testi cselekdeteit.

Ezt viszont senki sem azzal a hátsó szándékkal tette, hogy eleget tegyen a kukkoló Nagy Testvérnek (értsd alatta a Nagy Testvér játékot, amelyben éjjel-nappal figyelik a résztvevőket). Isten ismeri a szív szándékait, hiszen Ő a szívek és vesék vizsgálója, nincs szüksége különösebb önigazolásra.

A látszat jócselekedetek, a magamutogató látványos segélyezések nincsenek Isten kedévre. Ő az olyan adakozókat szereti, akik feltűnés nélkül segítenek másokon. A személyes kultusz kiépítésére szolgáló adakozás megalázó a rászoruló számára, és képmutatás Isten előtt. Csak azok tudnak igazából adakozni, akik megértették, hogy mindent Istennek köszönhetünk, és az alamizsnánk által Neki teszünk szolgálatot.

Origenész egyházatya külön figyelmet szentelt az otthoni imádkozó helyek kialakítására. Azt tanácsolta, hogy minden keresztény otthonában legyen egy imádkozásra szánt sarok. A modern házakban mindenre figyelnek, csak az imádságnak nem szentelnek elég időt és helyet. Minden keresztény házban kellene legyen egy szentély, amely a család közös imádkozó helyéül szolgálna.

Jézus irányelvei az igazságról, az alamizsnáról, az imádságról és a böjtölésről ma is megállják helyüket. Ezeket viszont öncélból soha nem szabad használni, mert akkor Istenből űznénk gúnyt. Szolgáljunk, imádkozzunk, adakozzunk szerényen, szeretettel és őszintén!

Ft. Ráduly István Zsolt, Kőhalom

Keresés a honlapon…
Olvass tovább…