29. április, 2021Igehirdetések Jöjjetek hozzám mindnyájan bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

   Abban az időben Jézus megszólalt, és ezt mondta: Magasztallak téged, Atyám, ég és föld Ura, mert elrejtetted mindezt a bölcsek és okosak elől, és kinyilatkoztattad a kicsinyeknek!

Igen, Atyám, így tetszett ez neked! Az én Atyám mindent átadott nekem, és nem ismeri a Fiút senki más, csak az Atya, s az Atyát sem ismeri más, csak a Fiú, és akinek a Fiú ki akarja nyilatkoztatni.

   Jöjjetek hozzám mindnyájan, akik fáradtak vagytok, és terhek alatt görnyedtek: én felüdítlek titeket! Vegyétek magatokra igámat, és tanuljatok tőlem, mert én szelíd vagyok és alázatos szívű – és nyugalmat talál lelketek. Mert az én igám édes, s az én terhem könnyű.

                                                Máté Evangéliuma 11, 25-30

   Jézus beszéde három fő témába osztható: hálaadás a kinynilatkoztatásért, a kinyilatkoztatás tartalma, meghívás a kinyilatkoztatásra.

   Jézus a szokásos zsidó üdvözlési formulával szólítja meg az Atyát, kiegészítve azt az Abba megszólítással. Jézus hálájának oka, hogy Isten azoknak mutatkozott be, akik tudatlanok, akik a társadalom peremreszorítottjai. Azokat választotta ki, akik Neki tetszettek. Jézus az istenismeretet összekapcsolja az Atya szeretetével, és a kettőnek a kölcsönösségét hirdeti.

   Jézus a bölcsességet megszemélyesíti és megszólítja, nyugalmat és felüdülést ígérve a hallgatóságnak. Jézus a Törvénymagyarázat terhére gondol, amelyhez viszonyítva az Ő parancsa lényegesebb és rövidebb. A rabbik a Tóra és a királyság rabigájáról beszélnek.

   Jézus Szentséges Szíve, a Törvény magva, hiszen benne vannak elrejtve a bölcsességnek titkai. Jézus törvényértelmezése és Tórája sokkal könnyebb, mint a kor halakája. Az igazságosság szempontjából azonban nehezebb, mert az Isten és felebaráti szeretetet követelményének tekintetében kimeríthetetlen.

   Jézus minket is meghívott az Ő országának és szeretetének a befogadására. Magunkra nézve, tudjuk, hogy ebben nem sok érdemünk van, de mivel szeret minket, ezért meghívott minket. Az Atyához vezető út, a bölcsességhez vezető út. Ennek a bölcsességnek a mintája és forrása Krisztus..

Ft. Ráduly István Zsolt, Kőhalom

Keresés a honlapon…
Olvass tovább…