> Jobban örül neki, mint az el nem tévedt kilencvenkilencnek - Imalánc.ro
 
6. december, 2022Igehirdetések Jobban örül neki, mint az el nem tévedt kilencvenkilencnek bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Egy alkalommal Jézus ezt a példabeszédet mondta tanítványainak:

„Mit gondoltok? Ha valakinek száz juha van, és egy elcsatangol közülük, nem hagyja-e ott a kilencvenkilencet a hegyen, és nem megy-e, hogy megkeresse az eltévedtet?

Ha aztán szerencsésen megtalálja, bizony mondom nektek: jobban örül neki, mint az el nem tévedt kilencvenkilencnek.

Éppen így mennyei Atyátok sem akarja, hogy csak egy is elvesszen e kicsinyek közül.”

Máté Evangéliuma 18, 12-14

Jézus a zsidó rabbinikus irodalom példabeszédeinek a módszerével indítja példabeszédét. A költői kérdésre mindannyian egyöntetűen azt válaszolnánk, hogy „nem”, senki nem hagyná ott a kilencvenkilenc juhot, hogy megkeresse az egy elveszettet. Pontosan ezért furcsa és nem szokványos Jézus válasza. Ő a közmeggyőződéssel, elfogadott mentalitással ellentétben vállalná a kockázatot az elcsatangolt bárányért. Nem az emberi logikával gondolkozik, hanem saját szívének önzetlenségével, amely meglátja a bűnösben a szentet, a molyban a lepkét.

Mindenkinek egyforma esélyt adna a megtalálás, a megtérés útján. Pontosan ezért olyan forradalmi a tanítása, amely nem kirekeszt, kiközösít, hanem lehajlik, el – és befogad. Számára minden elveszett, elcsatangolt emberi lélek fontos, mert mindenkiért életét adta.

Olyan árat kellett fizetnie értünk, amelyet senki sem vonhat kérdőre, nem cáfolhat meg. Azt sem szabad szem előtt veszítsük, hogy Jézus emberségében is sokkal kiegyensúlyozottabb, egészségesebb minden embernél. Nem másoktól várja a segítséget saját problémáinak a megoldására, hanem kezébe veszi életét, kezdeményez és bíztat.

Ft. Ráduly István Zsolt, Kőhalom

Keresés a honlapon…
Olvass tovább…