17. július, 2021Igehirdetések Jézus tudta ezt bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A fél kezére béna ember szombat napon történt meggyógyítása után a farizeusok kivonultak a zsinagógából, és maguk között arról tanakodtak, hogyan okozhatnák Jézus vesztét. Jézus tudta ezt, ezért eltávozott onnét.

Sokan azonban utána mentek, és ő valamennyiüket meggyógyította, de megtiltotta nekik, hogy nyíltan beszéljenek róla.

Így beteljesedett Izajás próféta jövendölése:

„Ez az én szolgám, akit kiválasztottam, szeretett fiam, akiben kedvem telik.

Kiárasztom rá lelkemet, és ítéletet hirdet a nemzeteknek.

Nem vitatkozik, és nem kiabál; szavát sem hallják a tereken.

A megroppant nádszálat nem töri el, a pislákoló mécsbelet nem oltja ki, míg csak győzelemre nem viszi az igazságot. Az ő nevében bíznak a nemzetek.”

Máté Evangéliuma 12, 14-21

   Jézus szombati gyógyításait rossz néven veszik a farizeusok, mert nem a meglévő rendhez igazodik, hanem saját meglátásai, üdvösség narratívái vannak. Jézus Izajás első könyvének a jövendölését veszi át, és azt saját magára alkalmazza. Úgy mutatja be önmagát, mint a Szenvedő Szolgát, aki nem panaszkodik, nem vitatkozik, hanem teljesíti küldetését.

   Bár a farizeusok elutasították Jézust, a nép közül sokan kerestek gyógyulását Nála. Valóban úgy jelent meg köztünk, mint az Úr Szenvedő Szolgája. Nem hányta fel sem Istennek, sem a népnek ártatlan szenvedését. Megmutatta, hogy a szenvedés által válunk igazi felnőttekké, érett emberekké. Nemcsak saját személyének a fejlődését célozta meg, hanem minden emberét. Számára minden ember élete fontos. Szenvedése a bűn legyőzésében talál értelmet. Arra igyekszik, hogy minden ember eljusson az üdvösségre. Számára minden ember fontos, nem a saját akaratát akarta másokra erőltetni.      

   Jézus nem szünteti meg a Törvényt, de új megközelítésbe helyezi azt, új szempontokat kínál fel hallgatóságának. Törvényen belül marad, de forradalmasítja azt. Nem a leszámoláson, számonkérésen van a hangsúly, hanem a Szenvedő Szolga példáján. Rámuat arra, hogyan kell felvállalni a szenvedést, anélkül, hogy bárkinek a méltósága csorbulna.

Ft. Ráduly István Zsolt, Kőhalom