3. szeptember, 2020Igehirdetések No comments

   Amikor Jézus egyszer a Genezáret tavánál állt, nagy tömeg sereglett köréje, hogy hallgassa az Isten szavát. Jézus látta, hogy a tó partján két bárka vesztegel. A halászok kiszálltak, és a hálóikat mosták. Beszállt hát az egyik bárkába, amelyik Simoné volt, s megkérte, hogy vigye kissé beljebb a parttól. Aztán leült, és a bárkából tanította a népet.

   Amikor befejezte a tanítást, így szólt Simonhoz: „Evezz a mélyre, és vessétek ki a hálótokat halfogásra.” „Mester – válaszolta Simon –, egész éjszaka fáradoztunk, s nem fogtunk semmit, de a te szavadra, kivetem a hálót.” Meg is tette, s annyi halat fogtak, hogy szakadozni kezdett a háló. Intettek a másik bárkában levő társaiknak, hogy jöjjenek és segítsenek. Azok odamentek, és úgy megtöltötték mind a két bárkát, hogy majdnem elsüllyedt.

   Ennek láttán Simon Péter Jézus lábához borult, és e szavakra fakadt: „Uram, menj el tőlem, mert bűnös ember vagyok.” A szerencsés halfogás láttán ugyanis társaival együtt félelem töltötte el. Hasonlóképpen Jakabot és Jánost is, Zebedeus fiait, Simon társait. De Jézus bátorságot öntött Simonba: „Ne félj! Ezentúl emberhalász leszel.”

   Erre partra vonták hajóikat, és mindenüket elhagyva követték Jézust.

                                                 Lukács Evangéliuma 5, 1-11

   Ebben a részben következik Simon Péter és Jézus utólagos tanítványainak a részletesebb bemutatása. Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy Lukács Pétert pozitívabb fénybe helyezi a többi szinoptikushoz viszonyítva. Szándékosan kihagyja a márki negatív megjegyzést.

   Erdetileg a csodálatos halfogás Jézus föltámadása után történt, itt viszont az apostolok meghívását akarja bemutatni. Jézusnak kapóra jön, amikor a Genezáreti tóhoz megy, hiszen az apostoljelöltek befejezték éjjeli műszakjukat. Bár előre nem tudunk meg semmit a halfogással kapcsolatosan, de a hálók tisztítása már sejteti, hogy nem volt nagy a fogás.

   Jézus kérése szinte nevetséges, hiszen egész éjjel azon fáradoztak, hogy halat fogjanak. Péter azonban engedelmes tanítványként reagál, és a mélyre evez. Jézus mintha azt üzenné ezzel a kifejezéssel, hogy itt mélyebb dolgokról van szó. Péter tettét követi a másik két testvér, Jakab és János. A csodálatos halfogás hatására megadják magukat az isteni meghívásnak. Elkötelezett követésüket a ,,mindenüket” kifejezéssel hangsúlyozza ki.

   A halászat nagyon gazdag szimbólumvilgággal rendelkezik. Itt a tanulókat magához vonzó mestert, tanítót jelképezik, aki a csalija által megváltoztatja tanítványai életének korábbi menetét. Péter majd Isten igéjének a csalijával fogja Jézushoz vonzani az embereket. A hal az összes nemzeteknek szóló küldetést és meghívást jelképezi, ugyanakkor ősi Krisztus-szimbólum. A bárka pedig a középkori művészetben ládára, vagy házra hasonlít. A jövőbeli Egyháznak a jelképe, amelyben együtt utaznak az apostolok és a krisztushívők. Bár együtt utazunk, de sokan tengeri betegsében szenvednek (gondolat Chestertontól). A csodálatos halfogás pedig az apostoli Egyház missziós sikereit jelképezi.

Ft. Ráduly István Zsolt, Kőhalom

Keresés a honlapon…
Olvass tovább…