20. július, 2020Igehirdetések No comments

   Néhány írástudó és farizeus így szólt egyszer Jézushoz: „Mester, jelet szeretnénk tőled látni.”

   Jézus így válaszolt: „Ez a gonosz és hűtlen nemzedék jelet kíván, de nem kap más jelet, mint Jónás próféta jelét. Amint ugyanis Jónás próféta három nap és három éjjel volt a hal gyomrában, úgy lesz az Emberfia három nap és három éjjel a föld szívében.

   A ninivei férfiak feltámadnak az ítéletkor ezzel a nemzedékkel együtt, és elítélik ezt a nemzedéket, mert ők megtértek Jónás prédikálására. Ámde itt nagyobb van, mint Jónás. Dél királynője feltámad az ítéletkor ezzel a nemzedékkel együtt, és elítéli ezt a nemzedéket, hiszen ő a föld végső határáról is eljött, hogy meghallgassa Salamon bölcsességét. Itt pedig nagyobb valaki van, mint Salamon.”

                                                Máté Evangéliuma 12, 38-42

   Az emberek mindenkori kísértése, hogy jeleket kívánnak Istentől. A jel az érzékszervekkel tapasztalható csoda. Jézus kortársait is egy csoda-komplexusban szenvedtek. Mivel erős volt bennük a Messiás utáni vágyakozás, a Messiás kilétét csodajelekhez kötötték. Jézust azonban nem lehet azzal vádolni, hogy nem tett csodát, pontosan a csodasorozatai után követelnek Tőle jelet. Jónás próféta háromnapos tartózkodása a cethal gyomrában, Jézus háromnapos nyugvását vetíti előre. Sába királynője nem Jónás történetében szerepel, hanem Salamon király korszakában. Itt Jézus kontrasztjaként jelenik meg, és a pogány nemzetek üdvösség iránti fogékonyságát fejezi ki.

   Hitünk akkor válik éretté, amikor nincs szüksége a csoda visszaigazolására. Valamikor az volt a csoda, hogy valaki kért Istentől valamit, és azt teljesítette, ma az a csoda, hogy Isten kér valakitől valamit, és az teljesíti az akaratát.

   Ennek az evangéliumi résznek az alapüzenete, hogy Isten nem tesz parancsszóra csodát. Pontosan olyan szabad, mint mi a döntéseinkben. Ott és akkor tesz csodát, ahol és amikor jónak látja. Isten a világba rejtette el az apró csodáit, ránk vár az a kutatói feladat, amely segítségével felfedezzük és megcsodáljuk ezeket.

Ft. Ráduly István Zsolt, Kőhalom

Keresés a honlapon…
Olvass tovább…