16. július, 2021Igehirdetések Irgalmasságot akarok és nem áldozatot! bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Húsvét táján az egyik szombaton Jézus vetések között járt tanítványaival együtt. Tanítványai megéheztek, tépdesni kezdték a kalászokat, és eszegették. Ennek láttára a farizeusok megjegyezték: „Nézd, tanítványaid olyant tesznek, amit szombaton tilos cselekedni!”

Jézus erre megkérdezte: „Nem olvastátok, hogy mit tett Dávid, amikor társaival együtt megéhezett? Hogyan ment be Isten házába, és hogyan ette meg a kitett kenyereket, amelyeket sem neki, sem a kíséretének nem lett volna szabad megennie, csak a papoknak?

Vagy nem olvastátok-e a törvényben, hogy a papok szombatonként a templomban megszegik a szombati nyugalmat, anélkül hogy vétkeznének? Mondom nektek: a templomnál is nagyobb van itt.

Ha pedig értenétek, mit jelent a mondás: »Irgalmasságot akarok és nem áldozatot!«, akkor sohasem ítéltétek volna el az ártatlanokat. Mert az Emberfia ura a szombatnak is.”

Máté Evangéliuma 12, 1-8

   Jézus kortársai túlzásba vitték a szombati munkaszünetre vonatkozó szabályozást. A rabbik 93-féle munkát tiltottak meg szombaton, ezek közé tartozott az aratás is. Túlzás azt mondani, hogy a kalászszedés felér egy aratással. Itt inkább az apostolok nonkonformista, szabályokat elhanyagoló viselkedését ítélik el, mert nem úgy viselkedtek, mint pl. Keresztelő tanítványai.

   Az ószövetségi párhuzam nem állja meg a helyét, mert Ahimelek főpap ajánlotta fel az áldozati kenyereket Dávidnak és társainak, tehát nem erőszakkal követelték meg (1 Sám 21, 1-6).

   A legtalálóbb példa a papok szombati szolgálata, hiszen őket nem tartja a szabályzat. A Templomnál nagyobb dolog lehet Krisztus, a Messiás, illetve Isten országa. Tudni kell, hogy amikor az evangélium végső szerkesztése elkészült a Templom már nem létezett.

   A jelenlegi rendet felülírják az irgalmasság cselekedetei. Isten sem áldozatot, a halált akarja, hanem az életet. A Templommal szemben itt elsőbbséget élveznek a kedvesség cselekedetei. A másik szükséglete, életmentése minden más szabályt, előírást felülír.

   Egy jelenlegi szabályt Jézus azzal ír felül, hogy első helyre helyezi az életmentést és az irgalmasság cselekedeteit.

Ft. Ráduly István Zsolt, Kőhalom