> Íme, a vőlegény! Menjetek eléje! - Imalánc.ro
 
9. augusztus, 2022Igehirdetések Íme, a vőlegény! Menjetek eléje! bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Abban az időben Jézus a következő példabeszédet mondta tanítványainak: A mennyek országa olyan, mint az a tíz szűz, akik vették lámpáikat, és kimentek a vőlegény elé.

   Öten közülük balgák voltak, öten pedig okosak. A balgák fogták a lámpásukat, de olajat nem vittek magukkal; az okosak azonban korsóikban olajat is vittek lámpásaikhoz. Késett a vőlegény, s ők mind elálmosodtak és elaludtak. Az éjszaka közepén egyszerre kiáltás hangzott: „Íme, a vőlegény! Menjetek eléje!”

   Erre a szüzek mindnyájan fölébredtek és felszították lámpásaikat. A balgák kérték az okosakat: „Adjatok az olajotokból, mert lámpásaink kialvóban vannak!” Az okosak ezt válaszolták: „Nem lehet, nehogy nekünk is, nektek is kevés legyen. Inkább menjetek el a kereskedőkhöz, és vegyetek magatoknak!”

   Míg azok vásárolni mentek, megérkezett a vőlegény, és akik készen voltak, bementek vele a menyegzőre; az ajtó pedig bezárult. Később megérkezett a többi szűz is. Így szóltak: „Uram, Uram! Nyiss ajtót nekünk!” De ő így válaszolt: „Bizony, mondom nektek, nem ismerlek titeket!” Virrasszatok tehát, mert nem ismeritek sem a napot, sem az órát!

   Máté Evangéliuma 25, 1-13

   A virrasztás áldozattal járó tevékenység. Sok segítő foglalkozásban az emberek virrasztani szoktak, hogy vészhelyzetek esetén embertársaik segítségére lehessenek. Jézus sokat virrasztott. Számára ezek a meghittség, az Atyával való együttlét megszentelt órái voltak. Innen merített lelki erőt. A sivatagi atyák is ismerték a virrasztás gyakorlatát, ezáltal tartották kordában testi, szellemi erőforrásaikat.

   A jézusi példabeszéd nyomán kiderül, hogy nem minden virrasztás sikeres. Van aki csak kelletlenül, valamilyen lelki nyugtalanság miatt nem tud elaludni. Mások ezt az imádság, a lelki elmélyülés lehetőségeként használják fel. A példabeszédben szereplő szüzek két egyenlő részre oszlanak. A lámpások a hit fényét jelképezik. A jócselekedetek, az ima, a böjt tartja égve őket. Velünk is megtörténhet, hogy életünk egy adott szakaszában elfogynak a jótetteink, kimerülünk, nincs erőnk és kedvünk jót tenni. Ilyenkor nem vagyunk jók semminek.

   De mindig van újrakezdés, felélledés. Amikor lelkünket Istenhez emeljük, akkor újra erőt kapunk, megtaláljuk belső erőforrásainkat. Újra önmagunk leszünk. Már nem számít mit mondanak mások rólunk, hogyan járjunk mások kedvébe, hanem szabadon tesszük a jót. Lelkünk hitének lámpása felgyullad és már készek leszünk a Vőlegény fogadására.

   Ft. Ráduly István Zsolt, Kőhalom

Keresés a honlapon…
Olvass tovább…