17. január, 2015Ismeretterjesztés Imalánc Kolozsváron Márton Áron boldoggá avatásáért – halálának 35. évében bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

   Márton Áron írásainak mondanivalója ma is ugyanolyan aktuális, mint saját korában volt. Életében „világító jel”, erkölcsi útjelző tudott lenni nemcsak saját hívei, hanem más vallású felekezetekhez tartozó hívők számára is. Erre a világító jelre ma is nagy szükségünk van.

Márton Áron - Erdély püspöke.

   Márton Áron áldásos tevékenysége szorosan kapcsolódik Kolozsvárhoz. Ezért a kolozsvári Római Katolikus Szent Mihály Nőszövetség és a Szent Mihály Caritas Szervezet tagjai a 2015-ös évre célul tűzték ki egy kolozsvári imalánc létrehozását, Kovács Sándor főesperes-plébános irányításával. Ennek érdekében szeretettel felkér minden hívő kolozsvári asszonyt, hogy közösen imádkozzanak a nagy püspök, Márton Áron halálának 35. évében boldoggá avatásáért, hogy az „ő tanítása és példája világító jel legyen mindannyiunk számára”.

   Kolozsváron először 1932–1936 között egyetemi lelkészként fejtette ki áldásos tevékenységét. Ő szerkesztette az Erdélyi Iskola című katolikus szellemiségű, nevelési folyóiratot 1933-tól püspökké való kinevezéséig. A nép nyelvén szólt a néphez, úgy, hogy mindenki megértse, ugyanakkor használt nyelvezetét az egyetemes magyar kultúra nyelvezetéhez igazította. Így hozzájárult a modern, de ugyanakkor jól érthető lelkipásztori nyelvezet kialakításához és egyben a magyar nyelv és kultúra bővítéséhez.

   A szervezők fontosnak tartják, hogy az imalánc kiinduló helye a Piarista templom legyen, ahol részleteket olvasnak fel az Erdélyi Iskolá-ban megjelent, az ifjúság nevelésével kapcsolatos írásaiból. Az imalánc megnyitóját január 25-én, vasárnap, a 11 órakor kezdődő szentmise után tartják a Piarista templomban.

   A második összejövetelre a Szent Mihály-templomban, február 12-én, fél 6 órakor kerül sor. A többi találkozót különböző plébániákon szeretnék megtartani. A tervek szerint az imalánc lezárása szeptemberben, Gyulafehérváron lesz majd, Márton Áron sírjánál, azzal a reménnyel, hogy az általa hirdetett hit és igazság égő gyertyalángként „világít majd a ház minden lakójának” (Mt 5,15).

Fábián Mária
Forrás: Vasárnap, katolikus hetiap – 2015. január 18.

Keresés a honlapon…
Olvass tovább…