3. december, 2021Igehirdetések Hisszük, Uram! bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Tanító útján egyik alkalommal két vak követte Jézust. Egyre ezt kiáltozták: „Könyörülj rajtunk, Dávid fia!”Amint hazaérkezett, bementek hozzá a vakok. Jézus megkérdezte tőlük: „Hiszitek-e, hogy tudok segíteni rajtatok?”
„Hisszük, Uram!” – felelték azok.

Akkor megérintette szemüket, és így szólt: „Legyen a hitetek szerint!” Erre megnyílt a szemük. Jézus pedig rájuk parancsolt: „Vigyázzatok, ezt senki meg ne tudja!”

Ám azok elmenvén, elhíresztelték a dolgot az egész vidéken.

Máté Evangéliuma 9,27-31

      Máté evangéliumában igyekszik minden olyan testi bajt felsorolni, amelyeket Jézus sorra meggyógyított. Sokan a Messiástól azt várták el, hogy pillanatnyi bajaikra azonnal adjon megoldást, betegségeiket nyomban gyógyítsa meg. A gyógyulás azonban nem ennyire gyors folyamat, hiszen gyakran pszichoszomatikus esetekről van szó. Előbb a lélek kell meggyógyuljon, hogy teret tudjon adni a fizikai felépülésnek. Nem minden betegségnek van testi oka. A keresztények körében a vakságot a lelki tompasággal azonosították. Egy olyan állapotról van szó, amikor a beteg nem lát tovább az orra hegyénél. Csak a saját problémája körül forog, amely elvonja a figyelmét a körülötte történő eseményekről, és befeléfordulást okoz. Amikor nem tudunk egy belső feszültséget megoldani, akkor a vakokhoz hasonlítunk, hiszen eltereli a figyelmünket az aktuális feladataink teljesítésétől. Pontosan ezért lenne fontos, hogy a hit erejével eloszlassuk magunkban a sötétségeket, amelyek csak eltávolítanak a végső célunktól.

      Jézus gyakran hitet kér a betegeitől. Hit nélkül szinte semmilyen betegséget nem lehet meggyógyítani. Sokan ismerik a placebo hatást, amikor egy betegnek szugerálják, hogy valós gyógyszert kapott, de igazából csak egy pótlékot írtak fel. Jézus nem dolgozik semmilyen pótlékkal. Előbb hitet követel, utána következhet a teljes ember gyógyulása. A vakok a saját bőrükön tapasztalták meg a hit erejét, amely képes a gyógyíthatatlan betegségeket is meggyógyítani. Csodálatos a gyógyítás folyamata, előbb a hitre van szükség, utána a gyógyulás visszaigazolja, hogy a hit valóban élő volt-e, vagy sem. Az adventi időszakban nekünk is esélyünk van lelki vakságunktól megszabadulni, de van-e elégséges hitünk ahhoz, hogy az isteni kegyelemmel közre tudjunk működni? 

Ft. Ráduly István Zsolt, Kőhalom