10. április, 2021Igehirdetések Hirdessétek az evangéliumot minden teremtménynek! bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

   Miután húsvétvasárnap reggel Jézus feltámadt, először Mária Magdolnának jelent meg, akiből (annak idején) hét ördögöt űzött ki.

   Magdolna elment, és elvitte a hírt a gyászoló és szomorkodó tanítványoknak. Amikor a tanítványok meghallották, hogy Jézus él, és hogy Magdolna látta őt, nem hitték el neki.

   Ezután Jézus más alakban megjelent két tanítványnak útközben, amikor vidékre mentek. Ezek visszatértek, és közölték a hírt a többiekkel, de ők nekik sem hittek.

   Végül megjelent Jézus a tizenegy (apostolnak), amikor éppen asztalnál ültek. Szemükre vetette hitetlenségüket és keményszívűségüket, hogy nem hittek azoknak, akik látták őt feltámadása után. Azután így szólt hozzájuk: „Menjetek el az egész világra, és hirdessétek az evangéliumot minden teremtménynek!”

                                                                               Márk Evangéliuma 16,9-15

   Jézus feltámadása utáni jelenéseit összegző befejezés stílusában eltér a többi beszámolóktól. Az apostolok nem hittek Mária Magdolna tanúskodásának, elmarad az apostolok sírlátogatása is. Az emmauszi tanítványoknak sem hitték el a Feltámadottal való találkozás beszámolóját. Jézus kemény hangon dorgálja meg a hitetlen apostolokat. Nem Ő hívta meg étkezni őket, hanem már asztalnál ültek.

   Bár stílusában eltér a többi beszámolótól, nem változtat azon a tényen, hogy Jézus feltámadása után megjelent a kenetvivő asszonyoknak, valamint az emmauszi úton menekülő tanítványoknak.

    Jézus missziós parancsa hangzik el. Ebben röviden az örömhír, az üdvösség jó hírének a terjesztését bízza apostolaira. Jézus feltámadása lesz az evangélizáció, és az apostolok tanúságtételének az alapja.

   Néha minket is megkísért a hitetlenség szelleme. Nehezen tudjuk elfogadni, hogy Jézus valóban feltámadt. Életünk történései gyakran inkább nagypéntekhez hasonlítanak, mintsem húsvéthoz. Csak a Jézussal való személyes találkozás tudja feloldani bennünk is a görcsöket, félelmeket. Keresztény életünk akkor lesz ízes, örömteli, ha megtapasztaljuk húsvétnak a titkát. Olyan lelki készletet tartogat számunkra, amellyel bátran szembe tudunk nézni mindennapjaink kihívásaival, félelmeivel.

   Húsvét ajándéka az öröm és a béke. Ezért olyan fontos, hogy életünkben befogadjuk ezt a titkot, és szerinte éljünk.

Ft. Ráduly István Zsolt, Kőhalom

Keresés a honlapon…
Olvass tovább…