28. július, 2021Igehirdetések Hasonló a mennyek országa a földbe rejtett kincshez bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Jézus egyszer ezt a két példabeszédet mondta tanítványainak:

Hasonló a mennyek országa a földbe rejtett kincshez. Ha valaki megtalálja, újra elrejti azt, majd örömében elmegy, eladja mindenét, amije van, és megvásárolja azt a földet.

Hasonló a mennyek országa a kereskedő emberhez, aki igazgyöngyöt keres. Amikor aztán egy nagyon értékes igazgyöngyre talál, elmegy, eladja mindenét, amije van, és megvásárolja azt.

Máté Evangéliuma 13, 44-46

      Jézus számára mindennél fontosabb Isten országának a megtalálása. A metafora központi üzenete: mindenét eladta. Ide összpontosul a jézusi tanítványság ára. A gazdag ifjútól Jézus azt követelte, hogy adja el mindenét. Mivel Isten országa itt és most jelen van, ezért a mi részünkről csak a kész tény melletti állásfoglalás a fontos. Isten Krisztusban megvalósította a Földön a mennyek országát, az ember részéről azért fontos a döntés, mert már jelen van. Mindenért le kell mondjunk, hogy tulajdonképpen a valódi mindent tudjuk befogadni.

      Mindkét példázat azonos üzenete, hogy a mennyek országa itt van, kereshető, megtalálható, birtokba vehető. Isten országának a keresése és Jézus követése nem választhatók el egymástól. Az igazgyöngy példázatában a keresésen van a hangsúly. A kereskedő egy értékesebbet keres a többi értékes közül. Az értékes egyet keresi a sok értékes közül. Jézus írtástudókkal való találkozásakor választás elé állítja őket, Őt választják, vagy a réginél maradnak.

      A vagyonról való lemondás nem az áldozatot akarja kifejezni, hanem az értékesebb melletti állásfoglalást. Ha a Jézus követése felől közelítjük meg a példabeszédet, akkor óv a megfontolatlan döntéstől, ugyanakkor az idő szorításában azonnali döntést követel. Szent Ágoston szerint a gyöngy ára mi vagyunk. Amikor mindenről lemondunk, mindenünket eladjuk, akkor önmagunkra találunk.

Ft. Ráduly István Zsolt, Kőhalom