11. szeptember, 2021Igehirdetések Hallgatja tanításomat, és tettekre is váltja bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Egy alkalommal Jézus így szólt tanítványaihoz:

Nincs jó fa, amely rossz gyümölcsöt terem, és nincs rossz fa, amely jó gyümölcsöt hoz. Minden fát gyümölcséről lehet megismerni. Nem szednek a tövisbokorról fügét, sem a tüskebokorról nem szüretelnek szőlőt.

A jó ember szívének jó kincséből jót hoz elő, a rossz ember pedig a rosszból rosszat hoz elő. Hiszen a szív bőségéből szól a száj!

Miért mondjátok nekem: „Uram, Uram!” – ha nem teszitek, amit mondok? Megmondom nektek, kihez hasonlít az, aki hozzám jön, hallgatja tanításomat, és tettekre is váltja: hasonlít ahhoz a házépítő emberhez, aki mélyre ásott, és az alapot sziklára rakta. Jött az árvíz, rázúdult a házra, de nem tudta azt összedönteni, mert jó alapra épült.

Aki viszont hallgatja tanításomat, de tettekre nem váltja, hasonlít ahhoz az emberhez, aki házát alap nélkül építette a puszta földre. Amikor rázúdult az árvíz, háza azonnal összedőlt, és nagy romhalmaz lett belőle.

Lukács Evangéliuma 6, 43-49

      Jézus a jó embert ahhoz a fához hasonlítja, amely jó gyümölcsöt terem. A jó keresztényt a jócselekedetei, viselkedése alapján ismerik meg az emberek. Nekünk keresztényeknek egyik legfontosabb küldetésünk, hogy a világ elé szüljük Jézust. Ma mindennél jobban éhezik és szomjazzák az emberek a krisztusi örömhírt. A szentírás olvasása, a hit gyakorlása, a szentségi élet forrásai segítenek bennünket jó gyümölcsként élni, másoknak jó példát mutatni.

      Szent Pál minden bűn forrásában a gonosz gondolatokat látja, amely nem külső körülmények szerencsétlen csillagállása, hanem az ember bensejéből kerülnek felszínre. Pontosan ezért annyira fontos, hogy gondolataink, emlékeink tiszták legyenek, mert ezek tudják a legjobban beszennyezni életünket.

      Aki felvértezi magát a krisztusi szeretettel az a kísértések, szenvedések idején könnyebben ellen tud állni. Jézus különbséget tesz azok között, akik a sziklára, azaz Rá, illetve azok között, akik homokra építenek. A ház alapja azért fontos, mert minden természeti csapás idején annak kell a legkeményebbnek lennie. A mi életünk alapja Krisztus kell legyen, hogy a történelem csapásai ne tudják megingatni életünket.

Ft. Ráduly István Zsolt, Kőhalom

Keresés a honlapon…
Olvass tovább…