> Hálát adott, majd megtörte a kenyereket - Imalánc.ro
 
8. január, 2022Igehirdetések Hálát adott, majd megtörte a kenyereket bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

 

Egy alkalommal Jézus nagy tömeget látott maga előtt. Megesett a szíve az embereken, mert olyanok voltak, mint a pásztor nélküli juhok. Ezért sok mindenre kezdte őket tanítani. Későre járt már az idő, amikor odaléptek hozzá tanítványai, és figyelmeztették:

 

„A vidék elhagyatott, az idő is eljárt. Bocsásd el őket, hogy a környékbeli tanyákra és falvakba mehessenek, és ennivalót vegyenek maguknak!”

Jézus azonban így válaszolt: „Ti adjatok nekik enni!” Azok megjegyezték: „Talán menjünk kenyeret venni kétszáz dénárért, hogy elláthassuk őket?”

Erre Jézus megkérdezte: „Hány kenyeretek van? Menjetek, nézzetek csak körül!” Körülnéztek és jelentették: „Öt kenyerünk és két halunk.”

Ekkor meghagyta nekik, hogy csoportokban telepítsék le mindnyájukat a zöld gyepre. Le is telepedtek százas és ötvenes csoportokban.

Jézus ezután fogta az öt kenyeret és a két halat, föltekintett az égre, és hálát adott. Majd megtörte a kenyereket, és tanítványainak adta, hogy osszák ki. A két halat is szétosztotta valamennyiük között. Mindnyájan ettek, és jól is laktak, sőt még tizenkét kosarat szedtek tele a kenyér és a hal maradékából; pedig ötezer férfi evett a kenyérből.

Márk Evangéliuma 6, 34-44

  A csodálatos kenyérszaporítás hagyományos helye Et-Thabga (hetek forrása, hét forrás), a halak megáldásának és a kenyerek megszaporításának a helye. A hegyi beszéd után a nap már lenyugvóban volt és a nép pásztor nélküli juhokhoz hasonlított. Jézus nem akarta őket éhesen elküldeni.
   A puszta az ószövetségi manna-motívumot juttatja eszünkbe. A tanítványok ésszerű javaslatára Jézus egy lehetetlen javaslatot tesz: Ti adjatok nekik enni! Ezzel egy lehetetlen helyzetet teremt, amelyre majd a kenyérszaporítás csodája lesz a válasz. Miután rendesen felmérik a rendelkezésükre álló anyagi forrásokat világossá válik, hogy nincs elegendő forrásuk. Jézus azonban kilátásba helyezi a nép megvendégelését. A tanítványoknak nincs más alternatívájuk, mint hogy engedelmeskedjenek Jézus parancsának. Kicsiben megvalósul a messiási lakoma, ahol Isten lesz a felszolgáló.
   A tanítványok Jézus meghosszabbított kezei, ők osztják ki az öt kenyeret és a két halat. Engedelmességük eredménye az ételek megsokasodása. Bár az elején kételkedtek Jézus tervében, de saját szemükkel tapasztalták meg isteni erejét, csodálatos gondoskodását. Az eukarisztikus lakomára minket is hív Jézus. Ő az, aki megteríti az oltárt és önmagát adja eledelül sokakért. Ugyanakkor az áldás kelyhét is nyújtja, amely a Vele való közösségünk jelképe. Krisztus nem hétköznapi eledellel akar táplálni minket, hanem az örök élet kenyerével, amely soha el nem romlik.

Ft. Ráduly István Zsolt, Kőhalom