> Ha valaki megvall engem az emberek előtt - Imalánc.ro
 
9. július, 2022Igehirdetések Ha valaki megvall engem az emberek előtt bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Abban az időben Jézus így szólt apostolaihoz:

Nem különb a tanítvány mesterénél, sem a szolga uránál. Elégedjék meg a tanítvány azzal, ha olyan lesz, mint mestere, és a szolga, ha olyan lesz, mint ura! Ha a családatyát Belzebubnak csúfolják, mennyivel inkább háza népét?

Ne féljetek az emberektől! Nincs rejtett dolog, amelyre fény ne derülne, sem titok, amely ki ne tudódnék. Amit én sötétben mondok nektek, azt ti mondjátok el világosban: és amit fülbe súgva hallotok, hirdessétek a háztetőkön!

És ne féljetek azoktól, akik a testet megölik, de a lelket nem tudják megölni. Inkább attól féljetek, aki a lelket is, meg a testet is a pokolba taszíthatja.

Egy fillérért ugye két verebet adnak? És mégsem hull a földre egy se közülük Atyátok tudta nélkül! Nektek pedig minden szál hajatokat számon tartják! Ne féljetek hát: sokkal többet értek ti a verebeknél!

Ha valaki megvall engem az emberek előtt, én is megvallom őt Atyám előtt, aki a mennyekben van. De ha valaki megtagad engem az emberek előtt, én is megtagadom őt Atyám előtt, aki a mennyekben van.

Máté Evangéliuyma 10, 24-33

A tanítványok számára igen fontos kérdést tisztáz az evangéliumi részlet. Jézus nem egy a mesterek közül, hanem A Mester. Az ő iskolájában az örök élet bölcsessége a tantárgy.

A tanítványoknak már nincs szükségük jobb, jártasabb mesterre. Az evangélistának nem rejtett célja az, hogy megmutassa a tanítványoknak, hogy nem a gnosztikus iskolai rendszer folytatása ez az irányzat, mert egyedülálló Mesterük van. Általa jutnak be az élet iskolájába, amely nemcsak tudomány, elmélet, hanem elsősorban gyakorlat.

Gyakorlat teszi a mestert – szokták mondani. Ebben az iskolában nem a jegyek, minősítések a fontosak, hanem a szeretet-parancsának a teljesítése, és a másokért való lét. A tanítványok közül az a legnagyobb, aki másoknak tud szolgálni. Az isteni Mester is szolgai alakot vet fel, hogy saját példájával serkentse a tanítványaiban a szolgálatkészséget, az önfeláldozó lelkületet. Tanításával bátorságra inti a tanítványokat, akik Neki köszönhetően biztonságban vannak, mert seni sem tud ártani neki.

A legnagyobb ellenség az, amely belülről konkolyként, farizeusi kovászként bomlasztja a közösséget. Nem a külső ellenségtől kell félni, amely megmutatja az arcát, hanem azoktól, akik a közösségen belül tudnak ártani, visszaélni hatalmukkal. Ennél nagyobb veszély nincs. Isten azonban minden fiáról gondoskodik, és nem hagyja, hogy a gonoszok kezére jussanak.

Ft. Ráduly István Zsolt, Kőhalom

Keresés a honlapon…
Olvass tovább…