> Ha pedig vak vezet világtalant, mind a kettő gödörbe esik - Imalánc.ro
 
2. augusztus, 2022Igehirdetések Ha pedig vak vezet világtalant, mind a kettő gödörbe esik bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
   Egy alkalommal Jeruzsálemből farizeusok és írástudók jöttek Jézushoz. Megkérdezték tőle: „Miért szegik meg tanítványaid az ősök hagyományát? Evés előtt ugyanis nem mosnak kezet.”

   Jézus erre magához hívta a népet, és így szólt: „Halljátok és értsétek meg: Nem az teszi az embert tisztátalanná, ami a szájába kerül, hanem ami a szájából kijön, az teszi tisztátalanná.”

   Ekkor hozzáléptek tanítványai, és így szóltak: „Tudod, hogy a farizeusok megütköztek szavaidon?” Jézus ezt válaszolta: „Tövestől kitépik mindazt a növényt, amelyet nem mennyei Atyám ültetett. Hagyjátok őket! Vak létükre vakok vezetői ők. Ha pedig vak vezet világtalant, mind a kettő gödörbe esik.”

Máté Evangéliuma 15,1-2.10-14

   A szombati kalásszedés történetéhez hasonlóan a farizeusok és az írástudók Jézus tanítványaiban találtak újabb kifogásolni valót. Jézus nem szüntette meg a Törvényt, de bizonyos rituális szertartások megtartását nem tartotta fontosnak. Fontosabbnak tartotta az istenszeretet és felebaráti szeretet parancsának a teljesítését. A hozzá forduló törvénytudónak tisztázta, hogy a mindenkori embertársunk a mi felebarátunk és nem tehetünk hátrányos megkülönböztetést köztük.

   Jézus ismét pedagógiai érzékéről ad bizonyítékot. Nem dorgálja meg a számonkérő törvénytisztelőket, hanem egy újabb tanítást ad nekik. Számára fontosabb a gondolatok, a vágyak tisztasága, mint a külső higiénia, amely csak ideig-óráig tartja tisztán az embert, de attól még nem jön benne létre komolyabb lelki megtérés, megtisztulás.

   Jézus a növény hasonlatával magyarázza meg tanítványainak a lényeges és a lényegtelen közti különbséget. Isten jól tudja, hogy mi az ami az ember javát szolgálja. Nem azzal törődik, hogy elvégezte-e a napi tisztálkodását, hanem azzal, hogy mennyire törekszik a testvériségre, a felebaráti szeretetre. Enélkül csak üres rítussá fajul minden vallásos megnyilvánulás. Ennek pedig a következménye az, hogy azt is elvadítják, aki őszintén keresi Isten országát.

Ft. Ráduly István Zsolt, Kőhalom
Keresés a honlapon…
Olvass tovább…