> Ha érdemes rá a ház, akkor a békétek rászáll - Imalánc.ro
 
11. június, 2022Igehirdetések Ha érdemes rá a ház, akkor a békétek rászáll bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Jézus e szavakkal küldte a nép közé apostolait:

Menjetek, és hirdessétek, hogy közel van a mennyek országa! Gyógyítsatok betegeket, támasszatok fel halottakat, tisztítsatok meg leprásokat, és űzzetek ki ördögöket! Ingyen kaptátok, ingyen is adjátok! Ne legyen övetekben se arany, se ezüst, se rézpénz! Ne vigyetek magatokkal úti tarisznyát, se két ruhát, se sarut, se botot! Méltó ugyanis a munkás a kenyerére.

Ha egy városba vagy faluba érkeztek, érdeklődjetek, hogy ki az, aki méltó arra, hogy nála maradjatok, amíg csak el nem távoztok! Amikor pedig beléptek a házba, köszöntsétek a ház népét. Ha érdemes rá a ház, akkor a békétek rászáll; ha pedig érdemtelen, akkor békétek visszaszáll rátok.

Máté Evangéliuma 10, 7-13

Jézus üzenete egybehangzik Keresztelő Szent Jánoséval. Az apostolok elsősorban a megtérést kell hirdessék a népnek. Külön utasításokat ad a viselkedésükre. Szent Pál szigorúan értelmezi az eszköztelenség kikötését, az evangélista mérsékeli a nincstelenségre vonatkozó kérdést, és helyesnek tartja a bérrendszert. Az aranypénz megszerzéséről szóló tiltás gyakorlati célzatú, mert ebben a felszerelésbe tilos volt a Templomba belépni. A misszionáriusok a helyiek vendégszeretetétől függnek, ezért nem ébreszthetnek irányukba különleges bánásmódot, vagy az ínyencségükkel is fel kell hagyjanak, mert ez nem illik a tanítványsághoz.

Szelídségükkel kell megnyerjék az emberek szívét, de ez nem jelent butaságot, vagy kompromisszumra való hajlamot. Itt a ravaszság inkább a lelkek megkülönböztetésére vonatkozik.

Istent nem mindenki őszinte szívvel keresi, ezért küldetésük során bölcsen kell megítéljék az emberek rejtett szándékait. Az okosság a pogányokkal való érintkezésre is utalhat. A pogányok életszemlélete, életstílusa más, mint a keresztényeké, ezért óvatosan kell megközelíteni őket, hogy ne adjanak okot későbbi félreértésekre, megalkuvásokra, zsarolhatóságra.

Ft. Ráduly István Zsolt, Kőhalom