> Gyűjtsetek inkább kincseket a mennyben - Imalánc.ro
 
17. június, 2022Igehirdetések Gyűjtsetek inkább kincseket a mennyben bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Jézus a hegyi beszédben ezt mondta tanítványainak: Ne gyűjtsetek magatoknak kincseket a földön, ahol a moly és a rozsda megemészti, a tolvajok meg kiássák és ellopják.

Gyűjtsetek inkább kincseket a mennyben, ahol sem a moly, sem a rozsda meg nem emészti, sem a tolvajok ki nem ássák és el nem lopják. Mert ahol a kincsed van, ott van a szíved is.

A test világossága: a szem. Ha szemed ép, egész tested világosságban lesz. De ha szemed elhomályosodik, egész tested elsötétedik. Ha tehát a világosság benned sötétség, maga a sötétség mekkora?

Máté Evangéliuma 6, 19-23

Létezik egy beteges gyűjtögetési kényszer. Jézus nem erről beszél, hanem az igazi értékekről, amelyek soha sem avulnak el. Olyan értékítéletet akar megmutatni, amely mindenki számára járható út lehet. A tisztes mérték, a földiektől való függetlenség felszabadítóan hat az ember életére, egészségére.

Sokan fölösleges holmikkal töltik ki életüket. Jézus inkább a gyűjtögetés megelőzéséről beszél. Az igazán gazdag ember semmit sem gyűjt magának, mert semmire sincs szüksége. A szem a lélek tükre. Egy olyan közmondásról van szó, amely a szív látásáról szól.

A rabbik is egyetértettek abban, hogy a szív látása a legfontosabb az életben. Aki tisztán lát, azt nehezen cspják be, mert nem saját céljaival bajlódik, hanem a közösség céljaival. Ha alapvető döntésünk, alapbeállítottságunk ép, akkor a végeredmény is pozitív lesz.

Szemünk sokmindent lát, főleg, ha saját tükrünkön keresztül szemléljük a világot. A példabeszéd az egyszerűségre, a tisztánlátásra, a lelkek helyes megkülönböztetésére hív meg. Ha a látásunk tiszta, akkor mindenben csak a jót vesszük észre.

Ft. Ráduly István Zsolt, Kőhalom

Keresés a honlapon…
Olvass tovább…