> Felüdítlek titeket! - Imalánc.ro
 
29. április, 2022Igehirdetések Felüdítlek titeket! bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Abban az időben Jézus megszólalt, és ezt mondta:

Magasztallak téged, Atyám, ég és föld Ura, mert elrejtetted mindezt a bölcsek és okosak elől, és kinyilatkoztattad a kicsinyeknek! Igen, Atyám, így tetszett ez neked! Az én Atyám mindent átadott nekem, és nem ismeri a Fiút senki más, csak az Atya, s az Atyát sem ismeri más, csak a Fiú, és akinek a Fiú ki akarja nyilatkoztatni.

Jöjjetek hozzám mindnyájan, akik fáradtak vagytok, és terhek alatt görnyedtek: én felüdítlek titeket! Vegyétek magatokra igámat, és tanuljatok tőlem, mert én szelíd vagyok és alázatos szívű – és nyugalmat talál lelketek. Mert az én igám édes, s az én terhem könnyű.

Máté Evangéliuma 11, 25-30

Ez az evangéiumi szakasz egy nagy dicsőítő himusz az Atyának. Jézus a himnuszban elsősorban az Atya személyválogatás nélküli szeretetét, odafigyelését hangsúlyozza ki. A kicsinyek, a peremre szorultak, a kiközösítettek, a vámosok, az erkölcstelen foglalkozásúak, az idegenek, a jövevények. Istennek gondja van minden társadalmi osztályú emberre. Kivétel nélkül gondoskodik mindenkiről, ennek a felismerésére nem elég a Törvény ismerete, hanem a Lélek segítségére van szükség. Ugyanakkor kifejezi azt az önzetlen lehajlást, amely az Atyát a Fiú iránt jellemzi. Nem féltékeny Fia sikerére, emberközelségére, hanem mindent átadott neki, hogy a leghatékonyabb módon tudja hirdetni Isten országát. Egyedülálló kapcsolata van a megtestesült Igével.

Jézus, mint a megszemélyesített bölcsesség hajlékot nyújt a megfáradtaknak és a terheket hordozóknak egyaránt. A kirekesztettek a farizeusok és az általuk elutasított személyek. Jézus nem a rabbik Tóráját tanítja, hanem az életet. Olyan tanító, aki elsősorban cselekedeteivel mutat jó példát másoknak. Ő egyaránt a tanító és az ideális tananyag. Bár tanítása rövidebb a szentírásmagyarázókénál, de minőségileg nehezebb, mert a szeretet Törvényére épít.

Ft. Ráduly István Zsolt, Kőhalom