> Eszetekbe jusson, hogy előre megmondtam nektek - Imalánc.ro
 
15. május, 2023Igehirdetések Eszetekbe jusson, hogy előre megmondtam nektek bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Jézus az utolsó vacsorán így szólt apostolaihoz:

Mindannyian a Szentlélek templomai vagyunk, de ügyelnünk kell, hogy kinek biztosítunk helyet az életünkben, mert sok a betolakodó. Ezért van szükségünk az igazság és a józanság Lelkére.

Ha eljön a Vigasztaló, akit az Atyától küldök, az Igazság Lelke, aki az Atyától származik, ő majd tanúságot tesz rólam. Tegyetek ti is tanúságot rólam, hiszen kezdettől fogva velem vagytok!

Azért mondtam ezt nektek, hogy meg ne botránkozzatok. Ki fognak zárni benneteket a zsinagógákból.

Sőt eljön az óra, amikor mindaz, aki megöl titeket, azt hiszi, hogy szolgálatot tesz Istennek, így tesznek majd veletek, mert nem ismerik sem az Atyát, sem engem. Ezeket azért mondtam el nektek, hogy amikor eljön az óra, eszetekbe jusson, hogy előre megmondtam nektek.

János Evangéliuma 15, 26–16, 4a

Jézus tovább szövi a gondolatát az Igazság lelkének az elküldéséről. A Lélek elküldése nem egyszerű próbálkozás az uniformalizmusra, hanem a születendő Egyház lényegét érintő történés. A Lélek hozza létre ezt a lelkes közösséget. Olyan lelki képességekkel ajándékozza meg a közösséget, mint a meggyőzés hatalma, rendkívüli teherképesség, a jónak a rossztól való megkülönböztetése. Fontos a lelkek megkülönböztetésének kérdése is, mert nehezen lehet egy világos képet kapni az igazságról. Ebben szükség van a Lélek segítségére.

Az utolsó vacsorán Jézus tanúságtételre hívja meg apostolait. Ez a küldetés ma sem változott meg. A Lélek segítségével a Lélekről kell tanúskodni, aki ma is tovább folytatja Jézus küldetését az Egyházban. Ez az élő közösség az eukarisztia köré gyűl, mert a Lélek hozza létre számunkra Jézus bennünk lakását. Mindannyian a Szentlélek templomai vagyunk, de ügyelnünk kell, hogy kinek biztosítunk helyet az életünkben, mert sok a betolakodó. Ezért van szükségünk az igazság és a józanság Lelkére.

Ft. Ráduly István Zsolt, Kőhalom