> Esőt ad mind az igazaknak, mind a bűnösöknek - Imalánc.ro
 
14. június, 2022Igehirdetések Esőt ad mind az igazaknak, mind a bűnösöknek bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Jézus a hegyi beszédben ezt mondta tanítványainak:

Hallottátok, hogy ezt mondták: „Szeresd felebarátodat és gyűlöld ellenségedet!” Én pedig azt mondom nektek: Szeressétek ellenségeiteket, tegyetek jót azokkal, akik gyűlölnek benneteket, imádkozzatok azokért, akik üldöznek és gyaláznak titeket, hogy gyermekei legyetek mennyei Atyátoknak, aki fölkelti napját jókra és gonoszokra egyaránt, és esőt ad mind az igazaknak, mind a bűnösöknek.

Ha ugyanis csak azokat szeretitek, akik titeket szeretnek, ugyan mi lesz a jutalmatok? Nem teszik meg ezt a vámosok is? És ha csak a testvéreiteknek köszöntök, mi az, amivel többet tesztek? Nem teszik meg ezt a pogányok is? Ti legyetek olyan tökéletesek, mint amilyen tökéletes a ti mennyei Atyátok!

Máté Evangéliuma 5, 43-48

Hegyi beszédében Jézus szakít a korábbi Törvény-értelmezéssel, és nemcsak a helyes önszeretet és felebaráti szeretetet sürgeti, hanem az ellenség szeretetet is. Újdonság tanításában, hogy nem tesz különbséget a szeretet parancsában jó szándékú és rossz szándékú ember között, hanem mindegyiket a magunk módján szeretnünk kell. A keresztények elsősorban hősies szeretetükkel tettek tanúságot Krisztus mellett. Ez a fajta szeretet rossz színben tünteti fel az üldözőket, és ezt nem lehet befolyásolni. Ha ezt elsajátítjuk, gyakoroljuk, akkor Isten fiai leszünk. Isten felkelti napját jóknak és gonoszoknak egyaránt. Nem szűkös a szeretete, hanem mindenkire kiárad. Aki a hasonszőrűeket szereti, az a szeretetükkel gyarapodik, aki az ellenségeit szereti az Istenben gazdagodik.

Olyan személyeket hoz fel példának, akiket a társadalom megvetett és elítélt: vámosok, pogányok. A jutalom kérdése sok vitára adott okot, mert egyesek rangon alulinak tekintettek erre, amely nem méltó a keresztényhez. Isten azonban mivel semmiben sem szűkölködik és kegyelmeit bőven árasztja, szeret jutalmazni, nagylelkű lenni. Az utolsó felhívás Isten gyermekeinek szól, akik a tökéletességre, a szentségre kell törekedjenek. Minél jobban hallgatunk szavaira, annál jobban fogunk hasonlítani rá.

Ft. Ráduly István Zsolt, Kőhalom