30. július, 2020Igehirdetések Értitek-e mindezt? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

    Abban az időben Jézus így szólt tanítványaihoz:

   „A mennyek országa olyan, mint amikor a hálót a tengerbe vetik és az mindenféle halat összefog. Mihelyt megtelik, a partra vonják, és nekiülve kiválogatják: a javát edényekbe rakják, a hitványát pedig kidobják. Így lesz a világ végén is. Kivonulnak az angyalok, a gonoszokat elválasztják az igazaktól és tüzes kemencébe vetik, ott sírás lesz és fogcsikorgatás.

   Értitek-e mindezt?”

   „Igen!” – felelték. Erre így folytatta: „Minden írástudó, aki jártas a mennyek országáról szóló tanításban, olyan, mint a családapa, aki kincseiből régit és újat vesz elő.”

   Amikor Jézus befejezte példabeszédeit, más helyre ment onnét.

                                                  Máté Evangéliuma 13, 47-53

   A hálóról szóló példabeszéd hasonlít a konkolyról szóló példabeszédhez (Mt 13, 24-30). Ugyanarra a kérdésre próbál választ adni, hogy honnan származik a rossz a világban és a világ végén, hogyan fognak elbánni a rosszal. Ezek a példabeszédek egyúttal jövendölések is voltak. Az Ország Vele jelent meg, általa kezdett kibontakozni, de a jövő felé mutat.

   Később az Egyház az apostolokkal az élen megértette, hogy ez a hívő közösségben valósult meg, és végső alakját csak az örök életben éri el. A jó és a szent együtt marad a megváltott emberi történelemben, a hívőknek erre kell berendezkedniük. Nem tudjuk sem magunkból, sem környezetünkből teljesen kiiktatni a bűnt. Isten türelmesen várja, hogy a konkolyból búza legyen, a bűnösből szent legyen, a hitvány halak megváltozzanak. Persze ez a várakozás nem tart a végtelenségig, egyszer az Isten által meghatározott időben bekövetkezik az ítélet, illetve az örök élet.

   A szeretet csak akkor nagy, ha a méltatlanokra és az ellenfelekre is irányul. A példabeszédek azt hirdetik, hogy bár Isten országa természetfeletti valóság, annak ellenére történelmi tényezővé válik. A jövő Isten számára mindig nyitva marad. Megvan a lehetősége az általános pusztulásnak, de megvan a lehetősége az általános megigazulásnak is. A végső szétosztást Istenre és az angyalaira kell bíznunk.

Ft. Ráduly István Zsolt, Kőhalom

Keresés a honlapon…