12. november, 2020Igehirdetések Előbb azonban sokat kell szenvednie bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

   A farizeusok egyszer megkérdezték Jézustól, mikor jön el az Isten országa. Ő ezt válaszolta: „Isten országa nem jön el szembetűnő módon. Nem lehet azt mondani: »Nézd itt van, vagy amott!« Isten országa köztetek van.”

   Azután tanítványaihoz fordult: „Jönnek napok, amikor az Emberfiának egyetlen napját is szívesen látnátok, de nem látjátok. Mondják majd nektek: »Nézzétek, itt van, vagy amott!« Oda ne menjetek, és ne higgyétek! Mert ahogy a cikázó villám az ég egyik felétől a másikig villan, úgy jön el azon a napon az Emberfia is. Előbb azonban sokat kell szenvednie, és megvetésben kell részesülnie ettől a nemzedéktől.”

                                              Lukács Evangéliuma 17, 20-25

   Mi sem tudjuk a Messiás második érkezésének az időpontját. De mivel érkezése meglepetésszerű lesz, ezért mindig készen kell legyünk a fogadására. A békés időszakokban nem jelent különösebb kihívást a várakozás, csak a problémák kicsúcsosodásakor lesz nagy a kísértés a hitehagyásra, és az elreménytelenedésre. Sokan ma is azt gondolják, hogy Isten országa a mi létünk feletti valóság, amelyet majd csak a túlvilágon fogunk megtapasztalni. Jézus szerint az Isten országa mindig küszöbön álló valóság, csak az embernek rá kell lépnie.

   A témához kapcsolódik a hamis próféták bemutatása, akik elhitetik a kiválasztottakkal, hogy tudják Krisztus második eljövetelének a titkát. Jézus nem nyilatkoztatta ki nekünk érkezésének a pontos időpontját, de figyelmeztetett mindenkit, hogy virrasztva várakozzanak, mert olyan órában jelenik meg, amikor nem is gondolják.

   Jézus szenvedésének és az Emberfia szenvedésének a párhuzamba állításával az evangélista kibővíti az eszkatológia témáját. Jézus szenvedésével azonban nem ér véget a megváltás, hanem a feltámadással fog folytatódni.

Ráduly István Zsolt, Kőhalom

Keresés a honlapon…
Olvass tovább…