11. november, 2021Igehirdetések Előbb azonban sokat kell szenvednie bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A farizeusok egyszer megkérdezték Jézustól, mikor jön el az Isten országa. Ő ezt válaszolta: „Isten országa nem jön el szembetűnő módon. Nem lehet azt mondani: »Nézd itt van, vagy amott!« Isten országa köztetek van.”

Azután tanítványaihoz fordult: „Jönnek napok, amikor az Emberfiának egyetlen napját is szívesen látnátok, de nem látjátok.

Mondják majd nektek: »Nézzétek, itt van, vagy amott!« Oda ne menjetek, és ne higgyétek! Mert ahogy a cikázó villám az ég egyik felétől a másikig villan, úgy jön el azon a napon az Emberfia is. Előbb azonban sokat kell szenvednie, és megvetésben kell részesülnie ettől a nemzedéktől.”

Lukács Evangéliuma 17,20-25

      Ha figyelmesen elolvassuk ezt az eszkatologikus beszédet, akkor észrevesszük, hogy ellentmondás van a beszéd eleje és a záró szakasz között. Az úton lévő tanítványoknak az Úr késlekedése nem fog különösebb gondot jelenti a felhőtlen, vidám napokban, de amikor a sorsuk ürömre változik, akkor már nehezebb lesz a kitartás.

      A farizeusok számára Isten országa titokban fog elérkezni, mert nem tudják azt felfogni lelki szemeikkel. A tanítványok számára azonban sokkal feltűnőbb módon fog elérkezni. Isten országa olyan eseményekben nyilvánul meg, mint a leprás meggyógyítása, és a szamaritánus irgalmas, hálás szeretete. Feszültség van Isten országának a rejtett megjelenése és a hirtelen megérkezése között. Nem sejtett órákban fog megérkezni az Emberfia. Ez feladat és kihívás egyben. Mivel ilyen hirtelen fog megérkezni, ezért az állandó készenlét a legjobb fogadtatás. Az ember, a keresztény a békés, nyugodt időszakokban hajlamos az elkényelmesedésre. Amikor nincs kihívás, missziós feladat, öntudatos keresztény élet, akkor a várakozás unalmas, szinte zavaró lehet. Pontosan ezért figyelmeztet bennünket a Megváltó, hogy az érkezése mindig időszerű.

Ft. Ráduly István Zsolt, Kőhalom

Keresés a honlapon…