25. május, 2020Igehirdetések No comments

   Amikor az utolsó vacsorán Jézus elmondotta búcsúbeszédét, tanítványai megjegyezték:

   „Most nyíltan beszélsz, nem hasonlatokban. Most elismerjük, hogy mindent tudsz, és nincs szükség rá, hogy valaki is kérdezzen. Ezért hisszük, hogy Istentől jöttél.”

   Jézus így felelt: „Most hisztek? Eljön az óra – már el is jött –, amikor szétszéledtek, ki-ki a maga útján, és engem magamra hagytok. De én nem vagyok egyedül, mert az Atya velem van.

   Mindezt azért mondtam nektek, hogy békességet találjatok bennem. A világban üldözést szenvedtek; de bízzatok! Én legyőztem a világot.”

                                                   János Evangéliuma 16, 29-33

   A tanítványok szeretnének bizonyítani Mesterüknek. Jézus gyakran beszélt példabeszédekben, illetve rejtélyekben. Ezeknek kettős célzatuk volt, az egyik, hogy érthetővé tegye Isten országának a titkait, a másik, hogy bizonyos információkat csak az apostolokkal akart megosztani.

   Ebben a beszélgetésben a szerző egy félreértésnek ad hangot. A tanítványok azt hiszik, hogy már értik Jézus származására vonatkozó információkat, de még nem tudják megdicsőülésének és eltávozásának a módját. Jézus meg is jövendöli az elárulását. A párbeszéd alatt úgy tűnik, hogy minden a helyén van, és az események is akadálymentesen fognak lezajlani, azonban a sötétség órájában Jézust magára fogják hagyni.

   Jézus azonban nem érzi magát áldozatnak, hiszen ezért az óráért jött. Neki nincsenek kisebbségi és apaimágós komplexusai. Élete a helyén van, és az Atya mellett biztonságban érzi önmagát. Inkább az apostolaiért aggódik, mert szétszélednek, elveszítik életük irányvonalát. Nekik nem lesz semmilyen biztos támaszuk.

   Ezen a hányatott életúton, mégis elkíséri őket Jézus békéje. Ezt a békét senki sem tudja elvenni tőlük. Ezáltal egymást bátoríthatják, egymással összhangban maradhatnak. Jézus legyőzte a világot. Nem nekünk kell bizonyítanunk, teljesítenünk, mert Jézus már megtette a maga oroszlánrészét. Mi csak rá kell hagytakozzunk az Ő művére, és akkor bennünk is folyatódni fog.

Ft. Ráduly István Zsolt, Kőhalom

Keresés a honlapon…
Olvass tovább…