28. november, 2021Igehirdetések El ne nehezedjen szívetek bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Jézus ezeket mondta tanítványainak a világ végéről:

Jelek lesznek akkor a napban, a holdban és a csillagokban, és a földön a népek kétségbeesett rettegése a tenger zúgása és háborgása miatt. Az emberek megdermednek a rémülettől, és annak várásától, ami a földkerekséggel történik, mert az egek erői megrendülnek.

Akkor meglátják az Emberfiát, amint eljön felhőben, nagy hatalommal és dicsőséggel [Dán 7,13]. Mikor pedig ezek elkezdődnek, húzzátok ki magatokat és emeljétek fel a fejeteket, mert közel van a ti megváltástok.’’

Vigyázzatok hát magatokra, hogy el ne nehezedjen szívetek a tobzódásban és részegségben, s az élet gondjai között, és az a nap meg ne lepjen titeket hirtelen. Mert mint a csapda, úgy fog lecsapni mindazokra, akik az egész föld színén laknak.

Virrasszatok tehát, és minden időben imádkozzatok, hogy megmeneküljetek mindattól, ami be fog következni, és megállhassatok az Emberfia előtt.’’

Lukács Evangéliuma 21, 25-28.34-36

      Adventet a várakozás időszakának szokták tartani. Várakozunk Krisztus megszületésének az ünnepére, valamint Krisztus második eljövetelére. Ez a várakozás kettős, Isten vár az emberre, az ember várakozik az Istenre. Egy láthatatlan kölcsönhatásnak az ünnepe, amelyben várakozó és a vendég néha helyet, szerepeket cserélnek egymással. Nekünk egy megtérésre, emberre váró Istenünk van. 

Valahol börtönbe zártak egy izraelita papot. Kihallgatása előtt felkereste zárkájában a parancsnok. A rabbit imádságba merülve találta. Vallási kérdésekről kezdtek tárgyalni. A parancsnok a következő kérdéssel állt elő: Hogyan kérdezhette a mindentudó Isten Ádámtól, hogy hol vagy? A rabbi a következőket felelte: azért, mert ezt a kérdést minden idők minden emberének szánta. Hol vagy, hol állsz? Annyi esztendő elmúlt életedből, mit csináltál vele? Betöltötted 46. életévedet és vajon mi lett belőled? Mikor a börtönőr meghallotta pontos életkorát, egyszerre megrendült és reszketni kezdett. Hol vagy Ádám, hol vagy Éva? Isten nem azért teszi fel a kérdést, hogy nem tudja hol bujkálsz előle, hanem azért, mert nem törődsz Vele.

      Minket is megkérdez advent elején, hogy milyen konkrét terveink vannak, hol kell levetnünk képmutatásunk, megelégedettségünk védőmaszkját. 

Advent elején Jézus második eljövetelének a körülményeiről olvasunk. Ezeket nem ijesztő szándékkal írták, hanem inkább nevelői célzattal. Isten érkezik, de nem amikor mi akarjuk és nem úgy, ahogyan mi szeretnénk. Lehet, hogy egy kényelmetlen vendégben, egy elviselhetetlen házastársban, éhező emberben, egy megértésre vágyakozó emberi tekintetben. 

Ahogyan nagyböjtben már gyakoroltuk, figyeljünk egy jól meghatározott célra, elhatározásra, és arra törekedjünk, hogy azt elérjük, megvalósítsuk. Ha pedig elbuktunk, akkor van újrakezdés, megtérés, felállás. 

Ft. Ráduly István Zsolt, Kőhalom