> E Gyermek által sokan elbuknak és sokan feltámadnak - Imalánc.ro
 
15. szeptember, 2023Igehirdetések E Gyermek által sokan elbuknak és sokan feltámadnak bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
Jézus atyja és anyja ámulva hallgatták mindazt, amit Simeon mondott. Simeon pedig megáldotta őket, és így szólt Máriához, Jézus anyjához:

  

Ne-felelmeinkre-hanem-Jezusra-alapozzunk

 

   „Lám, e Gyermek által sokan elbuknak és sokan feltámadnak Izraelben! Az ellentmondás jele lesz ő – még a te lelkedet is tőr járja át –, hogy napfényre kerüljenek sok szívnek titkos gondolatai!”

                                                                         Lukács Evangéliuma 2,33-35

Simeon próféta megjövendölte Krisztus halálát és a Boldogságos Szűz Anya szenvedését. Már karácsony után a jelek a szenvedésre utalnak. A karácsony idillikus hangulatát megtöri a szenvedés sejtése. Simenon jövendölését igazolja Jézus nyilvános működése. A hallgatói közt voltak olyanok, akik azt lesték, hogyan buktassák le, hogyan hallgatassák el. Ezeket a módszereket sajnos nem csak Jézusra alkalmazták, hanem a kommunizmusban is. Az embereket félelemben tartották, és a számukra gyanús személyeket gyakran elhallgatatták, vagy meg is ölték. Sokan visszasírják ezt a korszakot, de gondoljunk csak arra, hogy ugyanolyan veszélyes rendszer volt, mint a totalitárius rendszerek mindegyike.

A Boldogságos Szűz Mária hallotta Simeon jövendölését. Ennek ellenére nem mond le a gyermek felneveléséről, mert tudja a gyermek Istentől van. Nem a saját félelmeire hallgat, hanem Isten tervét tartja szem előtt. Isten pedig nem óvja meg őt sem a szenvedésektől. A kereszt mellett átélt szenvedései miatt hétfájdalmú Szűzanyának nevezték el.

Isten választottait sem kiméli meg a szenvedésektől. Ha egyetlen Fiát sem kimélte meg, akkor mennyire nem tud minket sem felmenteni ez alól. De Krisztus óta a szenvedés nem reménytelen küzdelem, hanem esély a megszentelődésre, a lelki fejlődésre.

Ft. Ráduly István Zsolt, Torda