> Csak öt kenyerünk és két halunk van - Imalánc.ro
 
16. június, 2022Igehirdetések Csak öt kenyerünk és két halunk van bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Jézus egy magányos helyre vonult apostolaival. A nép megtudta és utána ment. Ő szívesen fogadta őket, és beszélt nekik Isten országáról, akik pedig gyógyulást kerestek nála, azokat meggyógyította.

A nap már hanyatlóban volt. Odament hozzá a tizenkettő: „Bocsásd el a népet – figyelmeztették –, hogy a környékbeli falvakban és tanyákon szállást és élelmet keressenek maguknak, mert itt elhagyatott helyen vagyunk.”

„Ti adjatok nekik enni” – válaszolta. „Csak öt kenyerünk és két halunk van – mondták. – El kellene mennünk, hogy ennivalót vegyünk ennyi népnek.” Mintegy ötezer férfi volt ott.

Akkor meghagyta tanítványainak: „Telepítsétek le őket ötvenes csoportokban.” Úgy is tettek. Letelepedtek mindnyájan. Jézus pedig kezébe vette az öt kenyeret és a két halat.

Föltekintett az égre, megáldotta azokat. Majd megtörte, s tanítványainak adta, hogy osszák ki a népnek. Miután mindnyájan ettek és jóllaktak, még tizenkét kosárra való maradékot szedtek össze.

Lukács Evangéliuma 9, 11b-17

A kenyér motívuma már az ószövetségben is fontos volt. Isten a népét az ínséges, száraz időszakokban táplálta. Az egyiptomi kivonulás után Isten mannával táplálta népét, ez a mennyei lakomának is az előképe. Jézus ezt a fontos jelképet használta fel saját testének az odaadására, felkínálására. A kenyér mindannyiunkat táplál és éltet. Az újszövetségben Krisztus lett a húsvéti bárányunk és kenyerünk.

A szentmisében szenvedésének emlékét hagyta ránk. A kenyérszaporítás eseményének hatása túlmutat az egyszerű táplálkozás hatásán. Az emberek először Krisztus tanítására szomjaztak, utána pedig olyan kenyér után éheztek, amely soha el nem fogy.

Az apostolok először rendreutasítóan viselkedetek, haza akarták küldeni az éhes tömeget. Jézus azonban ismeri az emberi szükségletek fontosságát. Nem engedhette meg, hogy miután feláldozták napjukat, éhesen menjenek haza, hiszen a munkájukat is szüneteltették.

Jézus szívébe fogadja ezeket az embereket, soha senkit nem utasított el. jézus a lehetetlent kéri apostolaitól, ők adjanak a nagy tömegnek enni. Ekkora tömegnek már előtte kellett volna gondoskodni a táplálék beszerzéséről, de ez most hirtelen megoldásra van szükség. Jézus áldására az öt kenyér és két hal megszaporodik.

Ez az esemény tanulság azok számára, aki Krisztus követője akarnak lenni. A feltámadása után még lehetetlenebb dolgot kért tőlük: hirdessék az evangéliumot. Mi sem szabad megijedjünk, amikor Jézus lehetetlen dolgot kér tőlünk. Ő már időben gondoskodott mindenről.

Ft. Ráduly István Zsolt, Kőhalom

Keresés a honlapon…
Olvass tovább…