16. december, 2020Igehirdetések Boldog, aki nem botránkozik meg bennem bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

   Abban az időben Keresztelő János magához hívatta két tanítványát, és ezzel a kérdéssel küldte őket az Úrhoz: „Te vagy-e az Eljövendő, vagy mást várjunk?” A két férfi Jézushoz érkezve így szólt: „Keresztelő János küldött minket, és kérdezteti: Te vagy-e az Eljövendő, vagy mást várjunk?”

   Abban az órában Jézus sokakat meggyógyított különféle bajokból és betegségekből, megszabadított a gonosz lelkektől, sok vaknak pedig visszaadta szeme világát. Jézus tehát ezt válaszolta nekik: „Menjetek, jelentsétek Jánosnak, amit láttatok és hallottatok: Vakok látnak, sánták járnak, leprások megtisztulnak, siketek hallanak, halottak feltámadnak, a szegényeknek pedig hirdetik az evangéliumot. Boldog, aki nem botránkozik meg bennem.”

                                                      Lukács Evangéliuma 7, 18b-23

   Mindenki életében elérkezik az a fontos pillanat, amikor életbevágó kérdéseket kell letisztáznia önmaga számára. Vajon jól szolgáltam-e embertársaimat, Istennek tetszette az életem? Megérte-e az Urat szolgálni? Ezekhez hasonló kérdések merülhetnek fel bennünk. Ezekre a kérdésekre viszont nem csak részünkről, hanem Isten részéről is választ akarunk kapni. Keresztelő Szent János elérkezett egy dilemmához, vajon Jézus a Messiás, vagy mást kell képviseljen, hiszen nem mindegy, hogy kit hirdet, kinek az érdekeit támogatja.

   A válasz Izajás próféta könyvéből vett idézet, amely Jézus szerencsétleneknek javára tett szolgálatát emeli ki. Bár nem egy személyes válasz, de a lényeget érinti. Jézus az a Messiás, aki sorsközösséget vállal a szegényekkel, a betegekkel, a kitaszítottakkal. Nem egy földi királyságra, kormányzásra berendezkedő Messiás, hanem Isten országát építő egyéniség. Nem derül ki, hogy Keresztelőt megnyugtatta-e ez a válasz, de a tanítványai közül sokan átmentek Jézus tanítványai közé, mert érezték, hogy Jézus több, mint az Ő rokona és az Ő előfutára.

   Jézus lerombolja az előregyártott elméleteket, és rámutat az Ő érdekcsoportjára, valamint arra, hogy Isten szerint kinek kell szolgálnia. Egy olyan istenképet kap, amely nem az erő brutalitását, a lehengerlő erőt, hanem a gyengéd anyai, apai szeretetet mutatja be.

Ráduly István Zsolt, Kőhalom

Keresés a honlapon…
Olvass tovább…