> Böjte Csaba – Pünkösdi fohász - Imalánc.ro
 
28. május, 2023Publicisztika Böjte Csaba – Pünkösdi fohász bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

   Amikor feltámadása után egy alkalommal Jézus megjelent tanítványainak, és velük étkezett, megkérdezte Simon Pétertől: „Simon, János fia, jobban szeretsz-e engem, mint ezek?” Péter így szólt: „Igen, Uram, te tudod, hogy szeretlek.” Erre Jézus azt mondta neki: „Legeltesd bárányaimat!”

Búcsús keresztalják zarándok zászlai a Csíksomlyói búcsún.

   Aztán újra megkérdezte tőle: „Simon, János fia, szeretsz te engem?” Ő azt felelte: „Igen, Uram, tudod, hogy szeretlek!” Erre azt mondta neki: „Legeltesd juhaimat!” Majd harmadszor is megkérdezte tőle: „Simon, János fia, szeretsz engem?” Péter elszomorodott, hogy harmadszor is megkérdezte: „Szeretsz engem?”, és ezt válaszolta: „Uram, te mindent tudsz, azt is tudod, hogy szeretlek!”

   Jézus pedig ismét ezt mondta: „Legeltesd juhaimat! Bizony, bizony, mondom neked: mikor még fiatal voltál, felövezted magad, és oda mentél, ahová akartál. De ha megöregszel, kiterjeszted karjaidat. Más fog felövezni téged, és oda visz, ahova nem akarod.” Azt jelezte e szavakkal, hogy (Péter) milyen halállal dicsőíti majd meg az Istent. Azután még hozzátette: „Kövess engem!” (Jn 21,15–19)

   Ha az életem egy karácsonyfa lenne, akkor vajon mi lenne a fa, és mik lennének a csillogó díszek, a finom cukorkák? Mi bennem, benned a legértékesebb, legfontosabb tulajdonság? Társad, társam mire építhet, számíthat, ha megfogja a kezedet, kezemet?

   Jézus Krisztus sok mindent kérdezhetett volna Szent Pétertől, hisz végül is az első utódát akarta megnevezni! Kérdezhetett volna a szakmai képzettsége, elért tudományos eredményei után, rákérdezhetett volna kapcsolatrendszerére, szakmai tapasztalataira, anyagi körülményeire, de Ő egyetlenegy kérdést tett fel: „Simon, János fia, jobban szeretsz-e engem, mint ezek?

   Mennyit érek? Krisztus szavai szerint az attól függ, hogy mennyi szeretet van bennem Istenem és a testvéreim iránt! A szeretet az életem gerince, a szép zöld fa, szavaim, tetteim, terveim, kapcsolataim a csillogó díszek, a finom édességek. A díszek fontosak, hisz nélkülük a fa nem karácsonyfa, de egészen biztos, hogy szeretet nélkül csak zengő érc és pengő cimbalom az életem. Szeretet nélkül nem érvényes a házasság, nincs értelme megfogni a másik kezét.

   Életemet, családomat, de akár a népem életét is, ha szeretném most a szép pünkösd ünnepén megújítani, akkor kérjem, hogy a szeretet Istene gyújtsa lángra szívemet, töltse be életünket a legértékesebb ajándékával, lobogó Isten- és emberszeretettel.

   A szeretet térden álló mindenhatóság! Az az iránytű, amely megmutatja nemcsak az ég felé, hanem testvéreid szíve felé is a járható utat! A szeretet képes megmutatni a népeknek a békés, testvéri egyetértést megfogalmazó törvényeket, azt az autonómiát, amire vágyunk!

Hiszek a szeretet végső győzelmében!

Forrás: Keresztalja