> Beszélt a gyermekről mindazoknak, akik Jeruzsálem megváltására vártak - Imalánc.ro
 
30. december, 2021Igehirdetések Beszélt a gyermekről mindazoknak, akik Jeruzsálem megváltására vártak bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Abban az időben, amikor a gyermek Jézust szülei bemutatták a jeruzsálemi templomban, ott volt Anna prófétanő is, Fánuel leánya Áser törzséből.

Idős volt már napjai előrehaladtak. Leánykora után hét évig élt férjével, majd özvegyen érte meg a nyolcvannegyedik évét. Nem hagyta el a templomot soha, böjtölve és imádkozva szolgálta Istent éjjel és nappal. Abban az órában is odament, dicsőítette Istent, és beszélt a gyermekről mindazoknak, akik Jeruzsálem megváltására vártak.

Miután az Úr törvénye szerint elvégeztek mindent, visszatértek városukba, a galileai Názáretbe. A Gyermek pedig növekedett és erősödött; eltelt bölcsességgel, és Isten kedvét lelte benne.

Lukács Evangéliuma 2,36-40

          Nemcsak Simeon, hanem Anna próféta asszony is várta a Megváltó érkezését. Az Anna név rokonértelmű a János hím nevű főnévvel, hiszen mindkettő Isten kegyelmét fejezi ki.  Talán az sem mellékes szempont, hogy Jézus nagymamáját Annának nevezték. Lukács evangélista egyenlő szintre helyezi Anna prófétaasszonyt Simeonnal. Nála a nemek különbsége már nem jelent akadályt a kegyelem, a prófétaság elnyerésében. Az újszövetségben több helyen előkerül a hasonló téma.
     Anna prófétasága nem ért véget a találkozással, hanem tovább folytatódott. A népnek hirdette a szabadulást. Olyan reményt csillanatott fel az emberek lelkében, amely megadta az esélyt a változásra.  
     A Szent Család újra visszamegy Názáretbe. Názáret az angyali üdvözlet és Jézus nevelkedésének helye lesz. Jézus itt tanulta meg az emberi együttélésnek a legfontosabb tulajdonságait és jegyeit. A népek Galileájában, az első meghívások helye. Visszatérni Galileába ezt jelenti, hogy Istenre emlékezni, hiszen Isten ott hívta meg őket.
     Szükségünk van rá, hogy ismét útra keljünk, emlékezve rá, hogy a szeretet egy ingyenes hívása révén, ott a mi Galileánkban születünk meg és születünk újjá. Ez az a pont, ahonnan mindig újból el kell indulnunk, főleg a válságok, a megpróbáltatások idején, a mi Galileánkban. (Ferenc pápa; A Szentatya homíliája 2020 Nagyszombatján)

Ft. Ráduly István Zsolt, Kőhalom