24. február, 2021Igehirdetések Bármit kértek az Atyától az én nevemben, megadja nektek bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

   Jézus így tanított az utolsó vacsorán:

   „Amint engem szeret az Atya, úgy szeretlek én is titeket. Maradjatok meg az én szeretetemben!

   Ha megtartjátok parancsaimat, megmaradtok szeretetemben, ahogy én is megtartottam Atyám parancsait, és megmaradok az ő szeretetében.

   Ezeket azért mondtam nektek, hogy az én örömöm legyen bennetek, és örömötök ezzel teljes legyen.

   Az az én parancsom, hogy szeressétek egymást, amint én szerettelek titeket! Nagyobb szeretete senkinek sincs annál, mint annak, aki életét adja barátaiért. Ti barátaim vagytok, ha megteszitek, amit parancsolok nektek. Nem mondalak titeket többé szolgának, mert a szolga nem tudja, mit tesz az ura. Barátaimnak mondalak benneteket, mert mindazt, amit hallottam Atyámtól, tudtul adtam nektek.

   Nem ti választottatok engem, hanem én választottalak titeket; és arra rendeltelek, hogy elmenjetek és gyümölcsöt hozzatok: maradandó gyümölcsöt. Bármit kértek az Atyától az én nevemben, megadja nektek. Azt parancsolom nektek, hogy szeressétek egymást!”

                                                      János Evangéliuma 15,9-17

   Jézus szeretetének az utánzása nagy örömet jelent a követőinek. Jézus öröksége nem egy elv, tanítás, hanem örömhír, amely mindenkinek szól. A szeretet mintája az Atya és a Fiú kölcsönös szeretete.

   Azonban ma hovatovább azt tapasztaljuk környezetünkben, hogy egymás határait állandóan feszegetjük. Amikor dühösek vagyunk hajlamosak vagyunk másokat megleckéztetni, másokra borítani bajainkat. Egy másik formája ennek, amikor engedjük, hogy mások problémái ránk nehezedjenek. Mások meg igen jól tudnak hárítani, illetve a kettő között lavírozni.

   Jézusnak egyikre sincs szüksége. Úgy szereti az Atyát ahogyan Ő létezik. Amikor bajban van akkor mindig az Ő segítségében bízik, nem haragszik meg senkire, mert a harag nem Istentől származik. Képes életét odaadni mindenkiért. Ezzel nem veszít el semmit, hanem önmaga is gazdagodik.

   Jézus szeretetének újdonsága, hogy egyenlő félként számít ránk. Barátaivá, sőt testvéreivé szeretne fogadni minket. A barátság végső mértéke saját életünk feláldozása embertársainkért. Ebben is Jézus saját példájával jár elől.

Ft. Ráduly István Zsolt, Kőhalom