6. február, 2020Igehirdetések No comments

  Maga is csodálkozott hitetlenségükön.

  Végigjárta a falvakat és tanított. Magához hívta a tizenkettőt, és kettesével szétküldte őket, hatalmat adva nekik a tisztátalan lelkeken. Meghagyta nekik, hogy az útra ne vigyenek semmit, csak vándorbotot; sem kenyeret, sem tarisznyát, sem pénzt az övükben. Sarut kössenek, de két ruhadarabot ne vegyenek magukra. Azután folytatta: „Ha valahol betértek egy házba, maradjatok ott addig, amíg utatokat nem folytathatjátok. Ha valamely helységben nem fogadnak be, és nem hallgatnak meg titeket, menjetek el onnét, s még a port is rázzátok le lábatokról, tanúbizonyságul ellenük.” Azok elmentek, s hirdették a bűnbánatot, sok ördögöt kiűztek, és olajjal megkenve sok beteget meggyógyítottak.

                                                   Márk Evangéliuma 6,7-13

   A honfitársai részéről tapasztalt elutasítás miatt, Jézus nem riad vissza a küldetésétől, hanem más vidékeken folytatja azt. Egy nagy minőségi ugrás jelent, hogy az apostolait felruházta saját tanítói, ördögűzői, gyógyító hatalmával. Az ősegyházban fennálló rendhez szabja a küldetésüket. Kettessével küldte el őket, ugyanakkor figyelmeztette őket, hogy anyagi okokból kifolyólag ne terheljék meg az utazást. Az örömhír hirdetése minden földi gondnál, küldetésnél fontosabb. Mindenféle anyagi forrás tilalom alá esik, valószínű egy arám kötőszónak a helytelen fordításáról van szó, ennek köszönhetőek az anyagi megszorítások.

   Az misszióban működő tanítványok rá voltak utalva az emberek vendégszeretetére. Ugyanakkor Jézus figyelmezteti őket, hogy ne töltsék el az időt jobb szállás keresésével, azaz ne házaljanak. A Didache pedig azt ajánlja, hogy két napnál többet sehol sem vendégeskedjenek.

   Ha elutasításba volt részük, akkor nem szabad erőszakosan viselkedniük, csak egy jelképes cselekedet erejéig lerázhatják a port a sarujukról, lábukról. A küldöttek Jézus feladatát folytatják az olajjal való megkenés kivételével. Ez elterjedt gyakorlat volt az ókori gyógyításban. Később az Egyház a betegek kenetének nevezte ezt a gyakorlatot.

Ft. Ráduly István Zsolt, Kőhalom

Keresés a honlapon…
Olvass tovább…