15. szeptember, 2020Igehirdetések No comments

  Jézus atyja és anyja ámulva hallgatták mindazt, amit Simeon mondott.

 

Simeon pedig megáldotta őket, és így szólt Máriához, Jézus anyjához: „Lám, e Gyermek által sokan elbuknak és sokan feltámadnak Izraelben! Az ellentmondás jele lesz ő – még a te lelkedet is tőr járja át –, hogy napfényre kerüljenek sok szívnek titkos gondolatai!

                                                Lukács Evangéliuma 2, 33-35

   Agg Simeon jövendölése Jézus későbbi szenvedését állítja előtérbe. A gyermek Jézus még csak nyolc napos, de feje felett lebeg a kereszt jele. A szülők nem ,,megváltják”, hanem az ószövetségi Sámuelhez hasonlóan bemutatják Istennek.

Jézus az ellentmondás jele, mert sokan elutasítják, bár Isten egyszülöttje. A jövendölés Máriára is vonatkozik, aki meg fogja tapasztalni a fiaikat gyászoló édesanyák fájdalmait. A kard az ítéletet jelképezi, miszerint egyeseket elpusztítt, másokat megkímél. Mária személyes igen-je is fontos a kinyilatkoztatás elfogadásában, hiszen a családi leszármazás még nem biztosítja a személyes hitet.

Mária kimondja beleegyezését az isteni tervnek akkor, amikor elfogadja az angyali üdvözlet üzenetét, de ki kell mondania a szenvedés válsága alatt is. Nincs egy felhőmentes és egy szenvedés nélküli isteni terv. Isten ezt a drasztikus útját választotta az emberiség megváltásának. Mária, Péterhez hasonlóan el kell fogadja, a Jézusra vonatkozó isteni tervet még akkor is, amikor nem kedvező, akkor is, amikor nem megnyugtató.

Ft. Ráduly István Zsolt, Kőhalom

Keresés a honlapon…
Olvass tovább…