22. szeptember, 2020Igehirdetések No comments

   Jézus egyszer egy házban tanított, amikor odajöttek anyja és rokonai, de a tömeg miatt nem tudtak bejutni hozzá.

   Ekkor jelentették neki: „Anyád és rokonaid kint állnak, és látni akarnak.”

   Ő azonban így válaszolt: „Az én anyám és rokonaim azok, akik Isten igéjét hallgatják, és tettekre is váltják!”

                                                       Lukács Evangéliuma 8, 19-21

   Jézus mindennél fontosabbnak tartja Isten szavának a hallgatását. Az új üdvrendben nem a származás, nem a férfi nemhez tartozás, nem a rituális tisztaság megtartása, hanem Isten Igéjének a hallgatása a fontosabb.

   Isten Igéje olyan, mint a tűz, amely élteti a tüzifát. Ez a tűz a lelkekben elindítja a cselekvést, ugyannakkor a bölcsességet. Timóteushoz írt levelében Szent Pál a következőket mondja Isten Szaváról: jól használható az érvelésre, a feddésre, és az igaz életre való nevelésre (2 Tim 3, 15-16). Jézus egy új szintre emeli az ige engedelmes hallgatását, amely szorosan összekapcsolja a hallgatóságot a szerzővel. Nem a rokoni kapcsolatok, érdekek a fontosak, hanem Isten szavának a tettekre váltása. Nem elég csak hallgatni, hanem életre kell váltani. Pontosan erről beszél Jézus a sziklára épült ház hasonlatánál, illetve a magvető példabeszédében. Nem remélt termést hoz, mert nem az emberi ügyességnek köszönhető a bőséges termése, hanem a Lélek munkálkodásának.

   A keresztségben új teremtmények lettünk, Krisztus testvérei, akik nem a világ szellemét követik, hanem a szentek életpéldáját. Jézus barátai mindig szoros kapcsolatban álltak Isten Igéjével, ez volt számukra a napi eledelük. Isten Igéje áthatja az Egyházat, így lesz az Egyház Jézus dobogó szíve.

Ft. Ráduly István Zsolt, Kőhalom

Keresés a honlapon…
Olvass tovább…