> Az égből pedig szózat hallatszott - Imalánc.ro
 
10. január, 2021Igehirdetések Az égből pedig szózat hallatszott bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

   Abban az időben Keresztelő János ezt hirdette: „Aki utánam jön, hatalmasabb nálam. Arra sem vagyok méltó, hogy lehajoljak és megoldjam a saruszíját.

   Én vízzel keresztellek titeket, ő pedig Szentlélekkel keresztel majd meg benneteket!” Ezekben a napokban történt, hogy eljött Jézus a galileai Názáretből, és megkeresztelkedett Jánosnál a Jordánban. És mindjárt, amint feljött a vízből, látta, hogy megnyílik az ég, és a Lélek, mint egy galamb, leszáll rá. Az égből pedig szózat hallatszott: „Te vagy az én szeretett Fiam, benned kedvem telik!”

                                                       Márk Evangéliuma 1, 7-11

   Jézus Jordánban való megkeresztelkedése saját megkeresztelésünkre emlékeztet. Isten ingyenes ajándékát jelenti, hiszen még azelőtt részesít életében mielőtt igen-t mondanánk rá. Pontosan ezért olyan nagy és komoly a szülők és a keresztszülők szerepe. Nem mindegy, hogy hogyan vezetik be gyermeküket a keresztény élet titkaiba. A keresztségkor adott válaszunk csak utólag nyer konkrét alakot. Megígérjük, hogy vállaljuk a keresztséggel járó kötelességeinket, de vajon mennyire tudatos, mennyire komoly az?

   Ebben az evangéliumi részletben a Lélek galamb képében rászáll Jézusra. Ő a szeretett Fiú, a Messiás, Isten egyszülött Fia. Isten azzal igazolja jelenlétét, hogy megnyílik az ég: „Ó, bárcsak széttépnéd az egeket és leszállnál! Színed előtt megolvadnának a hegyek“ (Iz 63,19b).

   A Lélek eljövetelét a galamb alakjával szemlélteti a szentíró. Nem a Lélek van galamb alakjában, hanem az esemény kézzelfoghatóságára utal. Erre a hasonlatra nincs példa a zsidó irodalomban. Azért kézenfekvő a hasonlat, mert Isten működését kapcsolatba hozhatjuk a galambbal. A legősibb példa erre Noé galambja. Egyedül Jézus szemléli és hallja az isteni szózatot. Ez nem a Lélek láthatóságától függ, hanem Jézusban levésétől.

   Bár nincs konkrét indoka Jézus megkeresztelkedésének, gyakorlati szempontból nagyon motiváló és példaértékű. Jézus azért állt be a bűnösök sorába, hogy kifejezze együttérzését velük. Isten nem hagyja magára a bűnöst, a bűntől sebzett lelket, hanem újra meg újra keresi a vele való találkozási alkalmakat, várva a megtérését.

   Jézus kimozdult a szentség kizárólagos példáinak hálózatából. Sorsot vállalt a bűnösökkel, a megsebzettekkel, az egyszerű emberekkel. Számára nincsenek emberi selejtek, tagbaszakadt emberi sorsok, hanem mindenkit egyformán szeret, és mindenkinek egyformán felajánlja az üdvösséget.

Ft. Ráduly István Zsolt, Kőhalom

Keresés a honlapon…
Olvass tovább…