> Atyám, aki nekem adta őket, nagyobb mindenkinél - Imalánc.ro
 
8. május, 2022Igehirdetések Atyám, aki nekem adta őket, nagyobb mindenkinél bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Abban az időben Jézus ezt mondta tanítványainak: „Juhaim hallgatnak szavamra. Ismerem őket, és ők követnek engem. Örök életet adok nekik, nem vesznek el soha, és senki nem ragadja ki őket kezemből.

Atyám, aki nekem adta őket, nagyobb mindenkinél: Atyám kezéből nem ragadhat ki senki semmit. Én és az Atya egy vagyunk.”

János Evangéliuma 10,27-30

Jó pásztor vasárnapján a pásztorok pásztorára, Krisztusra figyelünk. Ő számunkra a minta és a legjobb példakép. A jó pásztor minden juhát ismeri és mindegyikről külön-külön gondoskodik. Jézus azért jó pásztor, mert ismeri övéit, nevükön szólítja őket és vállára veszi a megsebesülteket.

A palesztinai fennsíkon a pásztorok sok viszontagságon keresztül vezetik nyájukat. Szakemberek felfigyeltek arra, hogy a juhok csakis a saját pásztoruk hangját ismerik fel, és az idegenekre nem figyelnek, nem engedelmeskednek nekik. Ez a veszélyes szakma jól bemutatja a lelkipásztorsággal járó nehézségeket is. az Egyházban Krisztus a pásztor, a megkeresztelt hívek pedig a juhok. De nem minden megkresztelt hívő áll hivatásának a magaslatán. Az elcsatangolt bárány példabeszéde arra a különleges kapcsolatra hívja fel a figyelmünket, amely a pásztor és juhai közt alakult ki. Ehhez az érett kapcsolathoz minőségi idő és sok együtt töltött idő kell. Ellenkező esetben a juhok, azaz a hívek saját fejük szerint kezdenek élni és elfelejtik a jó pásztor gondoskodó szeretetét.

Szent II. János Pál pápa egyik beszédében a lelkipásztori feladatok nagy felelősségéről beszél. Már csak ennek a gondolata is nyomasztólag hat a lelkipásztorra. Péterhez hasonlóan mi is a jó pásztorhoz, Jézushoz kiáltunk, amikor az életünk hajója süllyedni kezd. “Uram, ments meg engem, minket!” csakis Isten segítségével tudjuk ezt a felelősségteljes feladatot ellátni, erre felnőni. Ő az idők viharai között is velünk marad: bátorít, erősít és vigasztal minket.

Ft. Ráduly István Zsolt, Kőhalom