17. február, 2021Igehirdetések Atyád, aki a rejtekben is lát bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

   A hegyi beszédben Jézus így szólt tanítványaihoz:

   Vigyázzatok! Jótetteitekkel ne hivalkodjatok az emberek előtt, mert így a mennyei Atyától nem kaptok értük jutalmat. Amikor tehát alamizsnát osztasz, ne kürtöltess magad előtt, mint a képmutatók teszik a zsinagógákban és az utcákon, hogy dicsérjék őket az emberek! Bizony mondom nektek, ezzel már meg is kapták jutalmukat. Amikor te adsz alamizsnát, ne tudja bal kezed, mit cselekszik a jobb kezed, hogy adományod rejtekben legyen, és akkor Atyád jutalmaz meg érte, aki lát téged a rejtekben is.

   Amikor pedig imádkoztok, ne legyetek olyanok, mint a képmutatók, akik szeretnek az emberek szeme láttára a zsinagógákban és az utcasarkokon állva imádkozni! Bizony mondom nektek, már meg is kapták jutalmukat. Amikor imádkozol, menj be a szobádba, és zárt ajtó mögött, a rejtekben imádkozzál Atyádhoz! Atyád, aki a rejtekben is lát, megfizet neked.

   Amikor böjtöltök, ne legyetek mogorvák, mint a képmutatók! Keserű arcot mutatnak, hogy az emberek meglássák rajtuk a böjtölést. Bizony mondom nektek, ezzel már meg is kapták jutalmukat. Amikor te böjtölsz, illatosítsd be hajadat és mosd meg arcodat, hogy az emberek ne vegyék észre böjtölésedet, csak Atyád, aki a rejtekben jelen van! Atyád, aki a rejtekben is lát, megfizet neked.

                                                                         Máté Evangéliuma 6, 1-6.16-18

   Nagyböjt folyamán három dologra érdemes figyelni, a böjtre, az alamizsnára és az imádságra. Jézus szakít a korábbi böjtölési szokásokkal. Szerinte az alamizsna kiosztása nem az önmegvalósítás mértékét kell bebizonyítsa. Aki jótékonykodik, az tegye őszinte szívből, feltűnés nélkül. Nem az a lényege, hogy mások is lássák a jóságunkat, hanem az, hogy valódi segítséget nyújtsunk a szegényeknek.

   Az imádság Istennel való párbeszéd, nem a szavakon, mennyiségeken áll vagy bukik az ima milyensége, hanem a belső összeszedettségen. Mennyire tudok Istenre figyelni? Imám csak egyszerű kéregetés, vagy dicséretet, hálát is tartalmaz? Az imának két fajtáját különíthetjük el egymástól. Az egyik a belső imádság, amely Isten és köztem történik, a másik a közösségi imádság, amikor az embertársaimmal együtt egy közös célt, hálaadást, dicséretet mondunk Istennek. Mindkettőnek megvan a saját értéke és dimenziója.

   A böjtölés nem volt elterjedt szokás. De bizonyos időszakokban, főleg nemzeti tragédiák, katasztrófák alatt sokan böjtöltek. Gondoljunk csak Ninive böjtjére, amely megérintette Isten szívét, és elfordította az eredeti tervétől.

   A böjtnek két szárnyat kell adni, mondja Szent Ágoston: az imát és az alamizsnát. A böjtünk akkor éri el célját, ha összhangba kerülünk önmagunkkal, Istennel és embertársainkkal. Ezen a hármas pilléren dől el, hogy sikeresen böjtöltünk, vagy csak egy vallásos szokást követtünk.

Ráduly István Zsolt, Kőhalom

Keresés a honlapon…
Olvass tovább…