1. március, 2021Igehirdetések Amilyen mértékkel ti mértek, olyannal mérnek majd nektek is bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

   A hegyi beszédében Jézus így szólt tanítványaihoz:

   „Legyetek irgalmasok, amint mennyei Atyátok is irgalmas. Ne mondjatok ítéletet senki fölött, s akkor fölöttetek sem ítélkeznek. Ne ítéljetek el senkit, s akkor titeket sem ítélnek el, Bocsássatok meg, és nektek is megbocsátanak. Adjatok, és akkor ti is kaptok. Jó, tömött, megrázott és túlcsorduló mértékkel mérnek öletekbe. Mert amilyen mértékkel ti mértek, olyannal mérnek majd nektek is.”

                                     Lukács Evangéliuma 6, 36-38

   Amit Máté evangéliumában tökéletesség-nek fordít, azt Lukács irgalmassággal fordítja. Lukácsnál ez a kifejezés a gazdasági igazságosságot fejezi ki.

   Amint Isten gazdagon jutalmazza meg kegyelmével az elesett világot, a tanítványok olyan bőkezűséggel kell viszonyuljanak a szegényekhez. Az anyagi javak igazságos megosztásáról van szó. A közösségen belül botrányt jelent, ha éhező, nélkülöző van. A közösség gazdag tagjai a szolidaritás nevében kell gondoskodjanak szegényebb társaikon. Az Egyházban is sokszor egyenlőtlenül vannak megosztva az anyagi javak, ez a lelkület távol áll Krisztus lelkületétől. Meghívása minden kor keresztényének szól: a közösségen belül különös figyelmet kell szentelni a szegényeknek, árváknak, özvegyeknek, hiszen ők Isten védencei.

   Az emberi javak nagylelkű megosztásának közvetlen következménye Isten túláradó ajándéka, illetve jutalma, ezt fejezi ki a túlcsorduló mérték. Isten nem emberi mértékkel dolgozik, sokszor olyanokat áraszt el kegyelmével, akik nem érdemelték ki, nem tettek érte semmit. Ennek gyönyörű szentírási részlete a szőlőmunkásokról szóló példabeszéd (Mt 20, 1-16).

Ft. Ráduly István Zsolt, Kőhalom